Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar det stora arbetet

Sandvikens kommuns vision 2025 är nu klar. Den består av en sida text som alla politiska partier säger sig kunna skriva under på.
– Det är nu det stora arbetet börjar, säger kommunalrådet Monica Jacobsson, S.

Annons

I ett och ett halvt års tid har politikerna i kommunstyrelsen jobbat med visionen. Totalt har närmare tre miljoner kronor lagts ner, bland annat på att anlita konsulthjälp, hålla arbetsseminarier och ge ut en visionstidning.

Kommuninvånarna har också fått vara med och tycka till. Över 2 200 enkätsvar har kommit in och tryckts upp i något som kan liknas vid en telefonkatalog.

Utifrån det och flera träffar med medborgarna har politikerna nu lyckats arbeta fram en vision som består av ett antal punkter på ett A4-ark. Visionen ska nu bara formellt godkännas av kommunstyrelsen.

Gårdagens presskonferens då visionen presenterades var en uppvisning i total enighet mellan de olika partierna.

– Arbetet har varit oerhört prestigelöst. Jag upplever inte att det har varit svårt att komma överens, sa Magnus Höijer, S.

– Jag ser det här som ett landmärke och känner en otrolig stolthet, sa Riitta-Liisa Björk, M.

– Det känns jättebra att jobba så här med deltagardemokrati, det är starten på något nytt, sa Karin Nilsson, V.

Det faktum att visionen är allmänt hållen och i princip skulle kunna anammas på vilken kommun som helst var inget som politikerna såg som något problem.

De framhöll i stället det öppna sättet att jobba med visionen samt dialogen med medborgarna som lika viktigt som själva resultatet i sig.

– Det är också meningen att det ska vara en viss höjd i visionen, sa Carl-Ewert Ohlsson, c.

På frågan hur medborgarnas röster syns i den färdiga visionen, svarade Per-Johan Emtell att nästan alla invånare framhållit vilken betydelse naturen och idrottslivet har för kommunen.

– Många vill också ha en levande stad och det har vi tagit med, sa han.

Förra gången kommunen tog fram en vision blev det inte mer än ett dokument som antogs och glömdes bort. Den här gången ska det bli annorlunda, lovade politikerna.

Som en garanti får nu exempelvis varje nämnd i uppgift att genomdriva tre förändringar var utifrån de enkätsvar som kommit in från medborgarna. Vilka förändringarna blir ska vara bestämt i maj.

Kommuninvånarnas synpunkter kommer också att genomsyra arbetet med de årliga kommunplanerna och årsredovisningarna.

– Efter det arbete som bedrivits tror jag det blir svårt att glömma den här visionen, sa Magnus Höijer.

”Det känns jättebra att jobba så här med deltagardemokrati, det är starten på något nytt.”

Karin Nilsson, V

Mer läsning

Annons