Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu väntar backen

/
  • Jakob och Joel Bjelkeborn, Stockholm, kom till Kungsberget före snön för att åka skidor för första gången den här vintern. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

GÄVLE Tidig förmiddag i Kungsberget. Barnbacken har nyss öppnat för säsongen.
Men Jesper Wahlman, 7 år, har redan hunnit åka snowboard så det räcker. Nu vill han testa skidor. Det är bara att gå upp till husvagnen och byta.

Annons
Familjen Wahlman från Oppala har sin husvagn stående vid Kungsberget hela säsongen och åker dit varje helg.
- Vi har stått i Tandådalen en vinter, men det var jobbigt att ha så långt att åka. Det är bättre här. Vi äter på restaurangen eller i husvagnen, som det faller sig. Med en husvagn har man ju allt man behöver, berättar Marie Wahlman.

- Vi åker upp på juldagen också. Hade det inte varit för att släkten krävde att vi är hemma på julafton skulle vi vara här då också, säger hon.
Husvagnen är rymligare på insidan än den ser ut på utsidan och används inte bara på vintern. På somrarna brukar de åka tre veckor till Mellbystrand i Halland och i mellansäsongerna blir det en hel del vildmarkscamping. I Villan i Oppala är de nästan aldrig.
- Vi hinner aldrig klippa gräsmattan, suckar Marie Wahlman.

Det kostar 5 000 kronor per säsong att ha sin husvagn vid Kungberget och stamgästerna har företräde till de eftertraktade platserna.
De flesta kommer från Stockholmsområdet, även om det finns ytterligare några Gävlefamiljer där. Men på lördagen var det ödsligt bland husvagnarna, precis som i de två backar som var åkbara.
Thomas Bjelkeborn med sönerna Jakob, 9 år, och Joel, 12 år, från Stockholm passade på att kombinera ett besök hos släkten i Gävle med skidåkning i Kungsberget. Att det nästan bara var barnbacken som var åkbar gjorde inget, tyckte Thomas Bjelkeborn.

- Det är bra att kunna testa utrustningen och pröva i liten skala. Båda pojkarna har nya skidor och det inte så kul att åka till fjällen sedan om det visar sig att grejerna inte fungerar, säger han.
Trots Gävleanknytningen har familjen inte åkt till Kungsberget tidigare. Men i år ska det bli fler besök.
- Vi brukar åka till Ramundberget i Härjedalen. Men nu har vi faktiskt köpt årskort. Det här är ju faktiskt nära, även om man inte har släkt att övernatta hos som vi har. Blir det en snöfattig vinter är det ju bra att kunna åka hit, säger Thomas Bjelkeborn.

Vana Kungsbergsbesökare är däremot Emma och Lina Hayden, 6 respektive 11 år, från Sandviken, som var tidigt ute i backen.
- Vi brukar vara här nästan varje vecka hela vintrarna, berättar Lina, som berömde backen. Den var välpreparerad, tyckte hon.
- Det är bra att kunna träna i barnbacken nu. Men annars åker jag mest i de stora backarna, sa hon.
Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons