Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bil ger synligare polis

/
  • Så här kanske? GD har gjort ett eget förslag med hjälp av datorn som visar att svenska polisbilar kan bli riktiga färgklickar. (OBS! Bilden är manipulerad.)\n

SANDVIKEN
Svenska polisbilar ska få ett nytt utseende.
På uppdrag av Rikspolisstyrelsen har sandviksbon Anders Wiman tagit fram ett förslag. Men hur bilarna ska se ut är hemligt.

Annons
- Det handlar om att ge polisbilarna en rejäl förbättring vad gäller synbarheten, säger Anders Wiman.
Nu har han fått ytterligare ett stort uppdrag från myndigheten, att utveckla och utöka användandet av automatiska hastighetskameror efter våra vägar.

Ökad synbarhet
För några år sedan sålde den före detta ambulanstillverkaren Anders Wiman AB i Sandviken men är inte sysslolös för det. Numera är han konsult med en fot kvar i samma bransch. Till exempel har han fortsatt att arbeta med regelverk för hur ambulanser ska se ut och är Vägverkets representant i en europeisk kommitté.
I höstas fick Anders Wiman en förfrågan från Rikspolisstyrelsen om att ta fram ett förslag till nytt utseende på Sveriges polisbilar. Syftet från polisens sida är att öka synbarheten och säkerheten.
Dels ska det bli säkrare för poliserna att arbeta ute på vägarna, dels ska det bli säkrare för övriga bilister. I dag kan polisbilarna ibland synas allt för dåligt.
Om Rikspolisstyrelsen antar Anders Wimans förslag kommer bilarna att se rejält annorlunda ut jämfört med i dag. Till skillnad mot ambulanser finns ingen europastandard för polisbilar så någon EU-anpassning är det inte fråga om. Däremot har han sneglat på andra länders polisbilar.
I sitt förslag lyfter han bland annat fram vikten av att använda fluorescerande och högreflekterande material, som syns bättre. Det skulle ge en upp till tio gånger högre reflexförmåga än bilarna har i dag.
Han har också arbetat med rent vetenskapliga studier, till exempel vilka färger och kontraster som det mänskliga ögat bäst uppfattar.
Det förslag han gett Rikspolisstyrelsen ger en polisbil med ljus grund med kontrasterande och repetitiva fält, det vill säga skarpa färgkontraster och inte för många detaljer.
Han framhåller dock vikten av att inte enbart se till det vetenskapligt korrekta.
- Vi måste se hur traditionen ser ut i Sverige. När den nya bilen dyker upp ska det inte vara något snack om att det är en svensk polisbil.
Anders Wiman lämnade nyligen sitt förslag till Rikspolisstyrelsen och ska nu ta fram ett antal testfordon innan man bestämmer sig för ett slutgiltigt utseende på bilarna.

Se över kamerorna
För Anders Wiman är dock samarbetet med Rikspolisstyrelsen inte avslutat. Han ska även se över hur de automatiska hastighetskamerorna på våra vägar fungerar och hur de ska kunna bli fler.
I dag finns ett antal automatiska hastighetskameror som roterar mellan ett antal försökssträckor.
Det har skrivits en hel del om vägkamerorna på senaste tiden. Bland annat slipper hälften av de fartsyndare som fångas av vägkamerorna böter. En bidragande orsak är bristande teknik. Men statistik visar också att antalet dödsolyckor på försökssträckorna sjunkit med hela 60 procent.
- Det blir ett riktigt häftigt stort projekt att arbeta med, säger Anders Wiman.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons