Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lokaler lyfte flyktingboende

/

Nya lokaler gjorde hela skillnaden när Socialstyrelsen ännu en gång granskade Pangea, Sandvikens boende för ensamkommande flyktingbarn.

Annons

Förra gången Socialstyrelsen undersökte hur de ensamkommande flyktingbarnen hade det kom inspektörerna med kritik. Den gällde att barnens bostäder inte var samlade och låg i direkt anslutning till personalens utrymmen.

Om någon av ungdomarna blev ledsen och ville söka kontakt på natten måste de ut och springa i vinternatten i Björksätra.

– Det var inte optimalt, sade Camilla Nessbjer, chef för boendet.

Redan före kritiken försökte kommunen hantera frågan på ett bättre sätt. Lösningen var klar för några månader sedan och innebar att samtliga ungdomar kunde flytta in i lägenheter de delar på i två intilliggande trapphus i Norrsätra.

Kök och personalutrymmen finns i en bostad på markplan och den som vill prata med någon av behandlingsassistenterna behöver bara ta trappan ned.

Den 12 april kom så Socialstyrelsens inspektörer tillbaka för att följa upp den första inspektionen. Och nu blev omdömet positivt – verksamheten ”uppfyller gällande lagstiftning”.

– Vi har arbetat hårt under en längre tid för att skapa en verksamhet som motsvarar både våra egna och självklart även Socialstyrelsens krav. Vi är mycket stolta över resultatet. Nu får vi jobba vidare mot nya mål, i en verksamhet som denna finns alltid saker som kan utvecklas och förbättras, säger Camilla Nessbjer efter det positiva inspektionsmeddelandet.

Just nu bor sex flickor och sex pojkar i lägenheterna på Pangea. De är i åldrarna 15-18 år och kommer från Afghanistan, Eritrea och Mongoliet.

Mer läsning

Annons