Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oden får inget skadestånd

SANDVIKEN
JK, Justitiekanslern, säger nej till restaurang Bistro Odengrillens begäran om ett skadestånd från staten på 8 400 kronor.

Annons
Skadeståndet gäller de kostnader restaurangen haft för att driva ett ärende om miljösanktionsavgifter i miljööverdomstolen.
Det var i juli 2002 som bygg- och miljönämnden i Sandviken beslutade att Bistro Odengrillen skulle betala en miljösanktionsavgift eftersom de missat att lämna in en rapport i tid.

Överklagande
Bistro Odengrillen och tre andra restauranger i Sandviken överklagade beslutet till Miljödomstolen. Restaurangens ägare, Rudolf Müller, sa vid det tillfället att missen berodde på ett misstag i kommunikationen när man anlitade en ny kylfirma för reparationer.
Miljööverdomstolen upphävde sedan beslutet i en dom i april i år och Müller fick tillbaka avgiften.
Anledningen till att JK säger nej till skadestånd är att anspråken riktas mot en kommun och inte mot staten. JK kan bara pröva anspråk mot staten. Den som har ett skadeståndsanspråk mot en kommun får vända sig dit med sitt krav eller stämma kommunen, skriver JK i sitt beslut.
- Min advokat får nu avgöra om vi ska vidare, säger Rudolf Müller. Det här är en principiell fråga. Jag tycker att kommunen måste kunna ta hänsyn. Jag kan inte allt utan måste få hjälp med vissa regler.
LOTTA HILDINGSON
026-27 75 91
lotta.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons