Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen har hittat sitt samarbete

På tisdagen blev det klart med oppositionens valtekniska samarbete. Bland annat innebär det att både Fp och Kd kommer in kommunstyrelsen.
– Vi skulle ha varit helt utanför allting om vi inte fått till det här, säger Nils-Gunnar Kempe, Fp.

Annons

När de fyra oppositionspartierna, M, Fp, V och Kd nu genomför sitt valtekniska samarbete innebär det flera förändringar i den kommunala politiken. Bland annat kommer det nu bara finnas ett oppositionsråd för de fyra partierna. Och eftersom att Moderaterna är störst i konstellationen tillfaller uppdraget dem och därmed blir Daniel Sjöberg med stor sannolikhet andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Vi är ju största oppositionsparti så det faller sig ganska naturligt. Vi är nöjda och glada över utgången av förhandlingen och det verkar som att alla andra också är det. Ingen kan bli förlorar i det här.

Men större betydelse har samarbetet för Fp och Kd som nu kommer in i kommunstyrelsen. Båda partierna åkte ur efter valet, men kan nu ta plats igen.

– Det känns bra, vi kom ju in och får uppdrag i nämnder och styrelser. Vi skulle ha varit helt utanför allting om vi inte fått till det här, säger Nils-Gunnar Kempe, Fp.

Samarbetet innebär att de fyra oppositionspartierna nu tar plats i samtliga nämnder och styrelser

Daniel Sjöberg säger att samverkan innebär att avstånden mellan blocken minskar, men för att göra skillnad skulle då oppositionspartierna behöva rösta ihop i enskilda frågor. Det skulle betyda att ytterligheterna, V och M, skulle kunna gå samman i vissa frågor. Men moderatens svar på om det skulle kunna bli aktuellt är svävande.

– Inga politiska frågor har diskuterats, det är en ren och skär mandatfördelning. Men att man kan sitta ner och samtala är positivt för framtiden, att vi kan vara en stark opposition. Men om vi kommer hitta gemensamma frågor återstår att se.

Mer läsning

Annons