Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen mobiliserar

Drygt två månader efter valet börjar nu den politiska oppositionen i Sandviken att mobilisera sig mot majoriteten. Redan under tisdagen, kan en valteknisk samverkan bli klar.
– Det gör att vi kan knipa fler mandat, säger Daniel Sjöberg, M.

Annons

Oppositionspartiernas förhandlingar för att komma fram till en valteknisk samverkan ser ut att ha burit frukt. På tisdagen förväntas en gemensam plan presenteras, men in i det sista väntar Daniel Sjöberg på att alla partierna ska sätta sitt namn på papper.

– Vi har hittat en form, men inväntar alla partiernas underskrift.

Det som han väntar på är att respektive oppositionsparti ska ha sina nomineringsmöten. På måndagskvällen samlas Vänsterpartiet för att hålla sitt och Folkpartiet gör samma sak på tisdagen, men Nils-Gunnar Kempe, Fp, säger att det inte kommer att bli något problem för deras skull.

– Vi är överens, säger folkpartisten.

Moderaterna har varit sammankallande under samtalen och Daniel Sjöberg säger att övriga inblandade oppositionspartier har inväntat att M ska ta tag i saken och bjuda in, eftersom att de är största parti. Men moderaten poängterar dock att alla partierna är lika mycket involverade i samarbetet. Han uppger också att samtalen har flutit smärtfritt, trots att parterna runt förhandlingsbordet spänner från vänster till höger.

– Det har varit bra samtal och allt har gått jättebra, inga problem. Sedan ska man komma ihåg att det handlar om en valteknisk samverkan, inte politiska frågor.

Den politiska samverkan som nu är på gång innebär att oppositionen kan ta fler mandat från majoriteten. Det innebär också att M, Fp, Kd och V tillsammans måste fördela poster emellan sig. Bland annat handlar det om posten som andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Daniel Sjöberg menar dock att alla fyra partier har samma utgångsläge.

– Det är ingen som har någon fördel eller försprång mot de andra. Men man representerar sitt parti och alla vet hur många mandat man har.

Ser man till eventuella fördelar så skulle det kunna falla till Moderaternas fördel. Partiet har med sina åtta mandat goda marginaler till sina samverkanspartners. Närmst kommer V med sina fem mandat. Men hur partierna kommer överens sins emellan väntas bli offentligt först under tisdagen.

Landsbygdspartiet och Sverigedemokraterna ingår inte i den valtekniska samverkan.

Mer läsning

Annons