Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen på väg mot samarbete

/
  • Kommunfullmäktige anno 2014 kokar redan av olika samarbeten.

I skuggan av Sandvikens nya politiska majoritet håller en annan allians på att skapas. Flera oppositionspartier sitter i förhandlingar om valtekniskt samarbete.
– Vi kan minska majoritetens övertag i nämnder, säger Nils-Gunnar Kempe, Fp.

Annons

Den politiska majoriteten i Sandviken kom till stånd med minsta möjliga övertag. Med 26 mandat mot oppositionens sammanlagt 25, ska de försöka ta sig igenom de kommande fyra åren. Samtidigt vill flera av oppositionspartierna få till ett valtekniskt samarbete för att minska avståndet till motståndarsidan och få fler platser i nämnder, bolagsstyrelser och kommunstyrelsen.

Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är enligt Nils-Gunnar Kempe, Fp, kärnan i alliansen. Men ännu är ingenting klart, säger Kempe. Både Fp och Kd åker ut ur kommunstyrelsen om inte ett valtekniskt samarbete går att få till.

– Förhandlingar pågår och ska även hållas med de övriga partierna, utom Sd.

Han säger att det handlar om matematik för att fördela politiska platser i nämnder och kommunstyrelsen på ett demokratiskt sätt.

– Annars blir småpartierna utan representation. Vi kommer ju att hamna i underläge hur vi än gör. Med deras 26 mandat blir de störst i alla nämnder och ks. Det är därför det blir så intressant med valteknisk samverkan, vi kan minska majoritetens övertag.

Enkelt uttryckt fungerar det så att oppositionspartierna anmäler till kommunens valberedning att de har ett valtekniskt samarbete. De bildar sedan en allians som tillsammans får fler mandat att fördela som de själva vill.

Daniel Sjöberg som är Moderaternas ordförande håller i taktpinnen under förhandlingarna mellan partierna, han säger att samtal förs men att det inte har mynnat ut i något ännu. Men målet är att kunna stjäla mandat från majoriteten.

– I ett valtekniskt samarbete betyder det att vi kan plocka mandat från majoriteten som vi kan fördela.

Han avslutar och poängterar att det här inte handlar om att göra gemensam sak i diverse sakfrågor.

– Det är lätt att blanda in politik i det här, men det handlar inte om det. Det är rent matematiskt.

Mer läsning

Annons