Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen rasar över sen budget

SANDVIKEN Den politiska oppositionen i Sandviken rasar angående den behandling de fem partierna fått i budgetfrågorna för 2004.

Annons
- Vi fick budgeten i dag, tisdag, och beslut ska tas i kommunstyrelsen om en vecka, suckar Aino Blom, kristdemokraterna och Riitta-Liisa Björk, moderaterna. Vi skulle behöva en månad för att kunna sätta oss in i allt. Det kan inte vara demokrati när vi inte fått reda på ett dugg vad som behandlats.
Det är socialdemokraterna och vänstern som tillsammans har lagt fram budgeten för 2004, kommunplan, resursplan och investeringsplan. Dessutom en flerårsplan för 2005 och 2006.

- Majoriteten styr och det respekterar vi, menar Riitta-Liisa Björk. Men ska vi i oppositionen ha en chans att sätta oss in i budgeten så måste vi ha mera tid på oss än en vecka. Det här är en medveten politik av sossarna och vänstern. Som det är nu kan vi inte göra ett bra jobb och det är ett svek mot medborgarna.
- Här har helt enkelt inte demokratin fungerat, säger Aino Blom. När vi försökt få ut något om budgeten har de styrande bara sagt att den inte varit färdig. Tyvärr har det blivit så att vi i oppositionen har fått allt svårare att få ut handlingar och det är inte bra.
Nu har folkpartiet, kristdemokraterna, moderaterna, centerpartiet och miljöpartiet gemensamt gått ut med riktlinjer för budgeten. Riktlinjer utan en enda siffra.

- Vi vill ha en tydlig politisk kursändring där kvalité, uthållig tillväxt och medborgardemokrati står i centrum, säger de fem oppositionspartierna. Det ska inte vara någon räkneövning utan vi måste garantera kvalitén i den kommunala servicen i framtiden och att få till ett verkligt trendbrott med tillväxt, framtidstro och nya utvecklingsmöjligheter.
Oppositionen godkänner inte budgeten för 2004 som skulle medföra ett nollresultat.
- Det måste finnas en tillväxt på minst en procent, säger Riitta-Liisa Björk. Det motsvarar ungefär 14 miljoner. Det ska finansieras genom en sänkning av ohälsotalet som i dag är på närmare 14 procent och som måste ner till åtta procent.
- Vi måste också se om fastighetsmarknaden, förklarar Aino Blom. Här finns miljoner att tjäna. Vi är inte säkra på att Sandvikenhus ska ha hand om hela lägenhetsbeståndet. Gör bostadsrätter och sälj ut lägenheterna på det viset.
- Dessutom har vi för stor kostym för kommunen, fortsätter Blom. Det är den administrativa delen som måste minskas.
Den här kritiken förstår inte kommunalrådet Stefan Hedin.
- Redan i maj lade vi ramarna för budgetarbetet 2004, säger Stefan Hedin. Våra nämnder la sina förslag och det är materialet som vi har arbetat fram budgeten på. Kanske är det så att oppositionen tycker att jag ska göra deras budget också.

Stefan Hedin förklarar att under hans politiska år har det aldrig varit så svårt som i år att få ihop budgeten.
- Vi har helt enkelt inte blivit klara förrän nu, säger Hedin.
Den här debatten kommer säkert att fortsätta både i kommunstyrelsen och framför allt i kommunfullmäktige när det slutliga beslutet kommer.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons