Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro efter misshandel i Sandviken

/

SANDVIKENSka Sandviken bli ett nytt Borlänge? Var finns polisen? När vågar man gå ut? Vem vågar sig ut?

Annons
Frågorna är några av många reaktioner efter helgens grova misshandel på Jerntorget. Händelsen skedde på öppen gata, inte många steg från polishuset och vid en tid med många människor i rörelse. Många bevittnade händelsen, utan att ingripa. Länspolismästare Ulf Möller tycker dock inte att sandviksborna, eller länsinvånarna, behöver känna sig mer rädda eller oroade än tidigare.
- Jag kan inte kommentera någon enskild händelse, men det blir lätt så när det händer något spektakulärt att det haussas upp. Jag vill inte bagatellisera människors oro, men det finns inget, enligt medborgarundersökningar som har gjorts, som tyder på att människor skulle vara mer rädda eller otrygga i dag, varken i hela landet eller här i länet. Brotten i länet har inte heller ökat, säger han.

Polisen dröjde
Enligt vittnen till misshandeln på lördagen dröjde det länge, minst 20 minuter, innan polis var på plats. Då var misshandeln redan över. Två handikappade hade hunnit trakasseras och 42-årige Hasse Persson, som ingrep, hade liggande sparkats och slagits av två män och en tonårig pojke. Tidsuppgiften tillbakavisades dock i gårdagens Gefle Dagblad av Sandvikens närpolischef Åke Martinsson. Klart är dock att endast en polispatrull fanns i Sandviken under lördagskvällen.
- Polissituationen är besvärlig i hela länet, bland annat i Gästrikland. Vi har problem med tillgång till poliser, säger Ulf Möller.
Snart väntas också beslutet om polisstationen i Sandviken kommer att vara stängd nattetid.
- Polisstationerna har stått tomma efter ett visst klockslag i många år nu. Det är upp till varje enskild närpolischef att besluta hur det ska vara. Jag vet inte hur det blir för Sandvikens del. Men vi diskuterar en större samverkan mellan Gävle- och Sandvikenpolisen, säger Ulf Möller.

Närpolischefer i möte
I dag har han ett möte med samtliga närpolischefer i länet där polisbristen ska diskuteras.
- Det största problemet är inte att poliserna är för få utan att medelåldern är så hög. Färre och färre kan jobba i yttre tjänst, säger Ulf Möller.
Målsättningen är att kunna rekrytera ett 20-tal poliser till länet de närmaste åren. Men samtidigt kommer många i den nuvarande styrkan att gå i pension.
- Det kommer att bli en viss utökning, men det kommer att ta ett antal år. Det är inget som jag får vara med om under mitt förordnande.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons