Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österfärnebo får viltvårdscentrum

/
  • Foto: ULF GRANSTRÖM Österfärnebo. Projektledare Maria Brook och Jägarnas Riksförbunds generalsekreterare Mats Görling vill utveckla Sterte kursgård till ett viltvårdscentra.

ÖSTERFÄRNEBOJägarnas Riksförbunds kursgård i Sterte, Österfärnebo ska utvecklas till ett viltvårdscentrum. För tre år har förbundet fått EU-medel, 600 000 kronor, genom Leader+ för Nedre Dalälvsregionen. Målet är att skapa kursverksamhet med inriktning på främst vilt och natur.

Annons
Förbundets generalsekreterare Mats Görling tror på en framtid för kursgården.
- Vi har ett bra läge, runt 60 000 jägare inom närregionen, ett par timmars resa från kursgården, säger han.
Det var i början av 1980-talet som Jägarnas Riksförbund uppförde sin kursgård i Sterte. Målet var redan från början att ordna kurser i olika jaktliga frågor, men genom pengar från EU öppnas helt nya möjligheter att nå nya grupper. Maria Brook som anställts som projektledare liksom utbildningsledare Sofia Malm ska jobba för att få kvinnor engagerade och intresserade av jakt och vilt. Förbundet har redan i dag en ungdomssektion och Mats Görling hoppas kommande år kunna arrangera ungdomsläger av typen vildmarkskollo och olika kurser för jägare.
- Dit hör bland annat jägarexamen, kurser i eftersök och med viltvårdsinriktning.

Jaktskytteverksamhet
I närheten finns en godkänd skjutbana och förbundet hoppas kunna skapa ett samarbete och utveckla jaktskytteverksamheten.
Ett givet ämne blir rovdjuren med betoning på varg. I närheten finns alla våra stora rovdjur utom järv och förbundet följer uppmärksamt utvecklingen i bland annat Ockelbotrakten. Dessutom har förbundet till regeringen ställt krav på en förvaltningsplan för i första hand varg. Vildsvinet är också ett vilt som ökar sin utbredning och antal. Vildsvinet är ett eftertraktat jaktbart vilt, men som liksom vargen lätt skapar konflikter.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons