Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg att säljas - trots gift i marken

Gifterna i marken spräckte den förra affären. Nu finns det en ny intresserad köpare till den nedlagda Hammarbyfabriken.
– Förhoppningsvis blir det klart i år, säger Ingela Dunger, informationsansvarig på Stora Enso i Fors.

Annons

Sedan Stora Enso la ner kartongfabriken i Gästrike-Hammarby för två år sedan har industriområdet stått öde.

I somras var det nära en uppgörelse med ett företag som ville köpa fastigheten. Men i sista stund drog sig köparen ur på grund av oklarheter om vem som skulle stå för en miljösanering.

Marken är förorenad av gammalt industriavfall sedan tiden då sulfatfabriken låg där. Länsstyrelsen jobbar med att kartlägga föroreningarnas omfattning och kommer så småningom att bestämma vad som ska göras åt gifterna.

Under tiden förhandlar Stora Enso med en ny köpare.

– Den här intressenten har varit med sedan första början och blivit mer och mer intresserad. Vi har kommit rätt så långt i diskussionerna, säger Tommy Lodin, vd för Stora Enso i Fors.

Han vill inte säga något om vilken verksamhet köparen tänker bedriva eller vilket ansvar Stora Enso är berett att ta för en miljösanering.

– I det här läget kan jag inte äventyra affären genom att gå ut med information, säger Tommy Lodin.

Conny Jonsson, Pappers tidigare ordförande vid Hammarbyfabriken, har tidigare starkt kritiserat att Stora Enso inte vill ta sitt miljöansvar.

– Det är de som har skitat ner och då är det fel att lägga över ansvaret på någon annan. Jag hoppas att Stora tar sitt ansvar så att det kan bli någon affär, säger han.

Mer läsning

Annons