Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pedagog men inga pengar

/
  • Embla Lindfors, ska snart fyllla sju år berättar hon, men hon har ändå dansat i två år. Frågan är om hon kan fortsätta nästa år, kommunen vill spara på dansverksamheten. FOTO: GUN WIGH

SANDVIKEN Han har stora ambitioner med sitt jobb, Sandvikens kulturskolas nya danspedagog Aldinan Doudement. Kanske beror det på hans brasilianska bakgrund att han är så otålig. Han vill få saker att hända och att dansen ska vara viktig i Sandviken. Men framtiden är oviss. I den kommande budgeten är dansverksamheten struken.

Annons
Dansen är hans liv. Det är det första han tänker på när han vaknar och det sista när han somnar. För två år sedan kom han till Sverige från Brasilien. Han är tjänstledig från en tjänst i Brasiliens nationalbalett. Och nu har han en provanställning som danspedagog hos kulturskolan i Sandviken. En något märklig väg att vandra kan tyckas.
- Det är ont om dansarbeten, säger Aldinan Doudement. Men jag fick ett tips när jag var på Balettakademien om att Sandviken sökte en danspedagog. Så jag sökte.
Intresset för dans i kulturskolan är stort. 84 tjejer och en kille går och dansar allt från klassisk balett, över jazz till modern dans. Aldinan Doudement lägger stor vikt vid grunderna. Man ska kunna tekniken på golvet, kunna stretcha rätt och ha rätt kroppsmedvetenhet.
- Helst vill de kunna allt från början, säger han. De vill dansa "Sikta mot stjärnorna".
Först förstod han inte vad barnen menade, berättar han olyckligt. Men nu vet han att "Sikta mot stjärnorna" är ett mycket populärt tv-program och att alla barn vill vara med och uppträda som sina idoler.

En sen onsdag eftermiddag tränar fyra flickor klassisk balett under ledning av Aldinan Doudement. Han förklarar noggrant de fem positionerna, utgångsrörelserna i baletten. De här fyra har hållit på ett tag och tränar två gånger i veckan. Helst skulle de vilja komma ännu oftare.
Aldinan Doudement berättar att 85 elever är vad kulturskolan klarar och att det står flera på kö.
Beskedet om att kommunen vill dra ner på dansen till nästa läsår gör honom ledsen. Han vill att omgivningen ska se dansen på ett annat sätt, se att den är bra.
Helena Harrysson är vikarierande rektor för kulturskolan. Hon har inte sett budgetförslaget och blir bestört över beskedet.
- Jag kan inte tro att man vill ta bort dansverksamheten, säger hon. Jag har inte hört några som helst signaler om detta. Det är en stor och betydelsefull verksamhet för kommunen.

Den nye danspedagogen har många idéer om sin verksamhet. Bland annat planerar han att så småningom presentera dans i den vanliga skolan. Alla klasser skulle få en lektion där de får se och prova på olika dansstilar.
Att eleverna är viktiga förstår man inte minst när Aldinan Doudement berättar att han om två veckor ska ta med sig en grupp elever, deras föräldrar och några lärare för att se Cullbergbaletten när den kommer till Gävle.

LOTTA HILDINGSON

Mer läsning

Annons