Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perfekt - men se upp på isarna!

/
  • Solsken, bitande kyla och plogad bana på Öjaren. Bättre kan det inte vara, tyckte Peder von Holst efter sin tur i går förmiddag.
  • Wilma Israelsson tog med sig pappa på en skridskotur på Öjaren. Tidigare har hon mest åkt på konstfruset.

Solsken, bitande kyla och perfekt is på Öjaren gjorde att många i går passade på att ta en skridskotur. Där finns en bana plogad från Högbo ut mot Digerön.

Annons

Det går inte att säga att Öjarens is ligger blank, för en dryg centimeter snö täcker hela sjön. Föret är ändå bra men snön gör att det går lite tyngre att åka.

Bilarna står tätt på parkeringen vid Rökebo och längre ut syns flera skridskoåkare. Närmast stranden finns en mindre bana upplogad och dessutom en väg ut mot den bana som går från Högbo och mot Digerön.

Peder von Holst har precis avslutat en skridskotur på en och en halv timme. Han är mycket nöjd med underlaget, vädret och det faktum att det är så lätt att komma ut och åka.

– Det är verkligen fantastiskt, säger han och verkar inte alls ledsen över att hans hustru jobbar på årets värsta klämdag. Det gäller att ta tillfället i akt.

Martin Leppäkorpi kommer tillsammans med sin dotter Wilma. Han konstaterar att det nuförtiden är ont om vanliga skridskobanor inne i Sandviken. Ingen spolar is på planer och gårdar längre. Desto bättre att kunna åka så här.

I går skedde flera olyckor runt om i landet där skridskoåkare gick igenom isen och fick räddas (se artikeln nedan). Självklart gäller för alla som åker på sjö- eller havsis att kolla isens tjocklek, ha isdubbar, ispik, räddningslina, visselpipa och ombyte i vattentät påse i ryggsäcken. Tänk på att isen är tunnare i sund och vid utlopp.

Mer läsning

Annons