Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen orkar inte mer

/
  • Foto: NICK BLACKMON Matt. Undersköterskan Magnus Jennevret är trött. Trött på att det inte finns tillräckligt med tid för de äldre. Nu har han och resten av personalen på Ängsbacken skrivit ett brev till Stefan Hedin där han bjuds in att komma och jobba hos dem. För att se hur det är.

SANDVIKEN"Nu är måttet rågat, nu orkar vi ej längre".Så börjar ett desperat brev till Stefan Hedin från personalen på äldreboendet Ängsbacken i Sandviken.

Annons
Personalen kräver mer bemanning. Och det är bråttom!
-Nu gör vi ett sista försök att få en human vård vi kan stå för, säger Magnus Jennevret, undersköterska på avdelningen Korallen.

En på nio
När Gefle Dagblad besöker avdelningen är han ensam med nio boende. Han håller på att dela ut deras medicin. De äldre tittar på tv, och det ser ganska behagligt ut.
Men det är ett tillfälligt lugn.
På helgerna kan det, enligt Magnus Jennevret, ibland dröja fram till klockan elva-halv tolv innan alla har hjälpts upp ur sina sängar. Sedan väntar ett par måltider och lite tv-tittande innan det i värsta fall är sängdags klockan 18.
I brevet, som samtliga i personalen på Ängsbacken skrivit under, vädjar de nu till Stefan Hedin att ge dem mer resurser. De bjuder in honom att delta i en eller två dagars arbete på hemmet, för att få se hur illa ställt det är inom äldrevården.
-Tyvärr, om det vore så lyckligt att jag hade den tiden skulle jag gärna lägga två dagar, säger Stefan Hedin.
Han är mitt uppe i budgetarbetets slutskede och hoppas kunna göra personalen på Ängsbacken glad på andra sätt.
-I mitt budgetförslag avsätter vi 7,5 miljoner kronor till äldreomsorgen för att höja grundbemanningen. Det ger 35 tjänster, säger han.
Enligt Stefan Hedin innebär det att de som vill kan gå upp från 75 procent till heltid utan att det blir färre anställda totalt sett.
Räcker det?
-Räcker och räcker, det är vad vi mäktar med ekonomiskt, säger han.
Att de gamla får tillbringa så mycket tid i sängen tror inte Stefan Hedin på.

Bara rykten
-Så är det inte. De där ryktena har jag hört flera gånger från Ängsbacken. Arton timmar ligger ingen. Det där kommer jag att diskutera med personalen när jag besöker dem, säger Stefan Hedin.
Han lovar att det besöket blir av så fort budgetarbetet är klart. Det vill säga efter fullmäktigemötet den tionde december.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons