Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personlig assistans ingen självklarhet längre

Ett nytt lagförslag stramar åt reglerna för vilka som har rätt till personlig assistans. I Sandviken riskerar ett antal personer att bli utan stödet.
Kommunen oroas nu över att staten vältrar över miljonkostnader på den kommunala handikappomsorgen.

Annons

För fem år sedan tillsatte regeringen en utredning för att se över LSS, lagen om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning. Bakgrunden var skenande statliga kostnader för personlig assistans.

I somras presenterade LSS-kommittén sitt slutbetänkande. Om lagförslaget går igenom beräknas kostnaderna minska med 15 procent eller 3,3 miljarder kronor per år.

Staten får genom Försäkringskassan ett samlat ansvar för beslut om och finansiering av personlig assistans. Reglerna stramas också åt för vilka som har rätt till stödet. Den som behöver mindre än 20 timmar assistans per vecka ska inte få någon assistans alls utan i stället något som kallas för ”personlig service med boendestöd”. Det går att likna vid hemtjänst och kommunerna får betala.

Inom Sandvikens handikappomsorg finns en oro över att kommunen tvingas ta över miljonkostnader från staten.

Kommunen har valt att skriva ett eget remissvar till lagförslaget. Handläggarchefen Ingela Söderlind har utrett vilka konsekvenser den nya lagstiftningen får för Sandviken. Uppemot tio personer i kommunen väntas efter lagändringen mista sin rätt till personlig assistans.

– Det rör sig om de som har de allra största funktionsnedsättningarna, de som i princip bara ligger i sängen. Grundtanken med personlig assistans var att vara någon annans armar och ben. Det är du i alla fall inte om personen i fråga vårdas i sängen. Därför stramas reglerna åt, säger Ingela Söderlind.

När den personliga assistansen upphör måste kommunen alltså i stället bistå med insatser.

– Det blir ett något sämre stöd till den enskilde genom att det blir färre timmar, säger socialchefen Peter Olofsson.

Enligt lagförslaget ska det nämligen finnas ett maxtak på 40 timmar per vecka för den personliga servicen, vilket kritiserats av flera handikapporganisationer på riksnivå.

Exakt hur det kommunala stödet ska se ut är oklart.

– Men jag ser framför mig att vi kanske måste bygga fler gruppbostäder. Då blir det en övergripande fråga att se till att vi får stadsbidrag för det, säger Patrik Häljeryd, s, ordförande i handikappomsorgsnämnden.

Just vikten av stadsbidrag är en grundbult i kommunens remissvar.

I Sandviken har planeringen av de kommunala insatserna redan börjat. Kommunen räknar med att lagförslaget kommer att gå igenom eftersom det stöds av alla partier på riksnivå. Det är däremot oklart när riksdagsbeslutet kommer att tas.

Mer läsning

Annons