Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plats på veranda för skidfrälsta

/
  • Här på husvagnscampingen ska de nya bostadsrätterna byggas. Per Dahlhjelm och Göran Jagelius från företaget Malthus står för bygget, Mikael Rundblom är projektchef och Jan Hedvall jobbar för Fastighetsbyrån som ska sälja lägenheterna.– Vi bygger Kungsbergets veranda i egen regi, men för den fortsatta expansionen vill vi ha in driftiga aktörer och byggare, säger Mikael Rundblom, projektchef för satsningen. Här tillsammans med Jan Hedvall från Fastighetsbyrån.
  • Snart börjar den första byggetappen.

Nu startar försäljningen av de första 40 lägenheterna i Kungsbergets förvandling till skidort. Redan till våren väntas bostäderna vara slutsålda.
– Vi ser två huvudsakliga målgrupper. Barnfamiljer och 40-talister, säger projektchefen Mikael Rundblom.

Annons

Som GD berättat satsar skidanläggningens ägare Branäs 500 miljoner kronor under en femårsperiod på nya skidbackar, liftar, stugor, lägenheter och restauranger. Målet är att bli den bästa skidanläggningen söder om fjällvärlden med 2 500 boendeplatser.

I juli är det planerad byggstart för den första etappen som kallas ”Kungsbergets veranda”. Den omfattar 40 bostadsrätter på det område där husvagnscampingen ligger i dag. Gävleföretaget Malthus bygger, och i december väntas tvåplanshusen vara klara.

Lägenheterna blir i två storlekar, 52 respektive 77 kvadratmeter. De kommer att vara fullt möblerade och särskilt anpassade för just skidåkare.

– Det blir små sovrum, rejäla storstugor med kök och vardagsrum, stora badrum och bastu, säger Mikael Rundblom, styrelseordförande i Branäs.

Lägenheterna får med golvvärme, och skidpassen kommer att fungera som dörrnycklar.

Precis intill lägenheterna byggs ett nytt nybörjarområde med skidbacke och liftar.

Utgångspriset för de mindre lägenheterna ligger på 730 000 kronor och för de större på 930 000 kronor. Månadsavgiften varierar från cirka 3 500 till 4 500 kronor.

Mäklarföretaget Fastighetsbyrån sköter försäljningen och har inför detta etablerat ett kontor i skidbacken.

– Vi kommer att ha personal på plats varje dag. Det här är en satsning som vi tror stenhårt på. Under de senaste sex åren har det varit ett massivt tryck på att köpa fritidshus och bo runt Kungsberget, säger fastighetsmäklaren Jan Hedvall.

Han och Mikael Rundblom ser i huvudsak två kategorier köpare.

– Dels barnfamiljer där barnen just fått upp ögonen för skidåkning, dels 40-talister som har gott om pengar, är pigga och alerta och vill ha en plats där de kan träffa barnbarnen. Det blir säkert en del i Sandviken som köper för att locka hem barnbarnen, men också många från Stockholm och Mälardalenområdet. Och så förstås olika investerare, säger Mikael Rundblom.

Han tror inte att det blir något problem att sälja lägenheterna, finanskrisen och lågkonjunkturen till trots.

– Vi är väl medvetna om det ekonomiska läget, därför måste vi se till att erbjuda något speciellt till ett lågt pris. Fördelen nu är att det är billigt att bygga. Vi har pressat våra leverantörer till max och ser en stor efterfrågan på lägenheterna. Det finns redan ett tiotal intressenter, säger han.

Sommaren 2010 väntas den andra etappen med uthyrningsstugor dra igång under förutsättning att allt går som planerat med detaljplanearbetet.

Mer läsning

Annons