Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plåtskjul fråga för kammarrätten

Sandvikens kommun gav bygglov för en elstation.
Det visade sig vara en oväntat het potatis.
Frågan har nu vandrat ända upp i kammarrätten där plåtskjulets framtid kommer att avgöras.

Annons

För sex år sedan gav kommunen bygglov för en transformatorstation som energibolaget Vattenfall ville bygga i trakterna mellan Österfärnebo och Horndal.

I efterhand kom det fram att bygglovet var felaktigt.

Stadsarkitektavdelningen hade inte hört med en berörd granne om vad denne tyckte om bygget. Grannen överklagade och fick rätt av länsstyrelsen.

Då var elstationen redan byggd.

Kommunen tvingades att göra om och göra rätt. Den här gången tillfrågades grannen, som inte ville ha elskåpet nära sin uppfartsväg – på ett fornminnesområde med lämningar av järnframställning.

– Det bruna plåtskjulet gör inte direkt platsen vackrare. Det hade gått att flytta bygget 15–20 meter in mot skogen. Då hade det inte stört miljön, säger Måna Hesselrud.

Hon driver frågan tillsammans med sin make Ragnar Hesselrud.

Kommunen tog dock inte hänsyn till parets vilja utan beviljade bygglov på nytt. Skjulet kunde med andra ord stå kvar där det var.

Paret har sedan dess fortsatt att överklaga.

Länsrätten gick på kommunens linje, men fallet har nu nått ända upp i kammarrätten som i veckan meddelade att frågan är så pass intressant att den åter ska prövas.

Paret hävdar att kommunens beslut om bygglov fattades med jäv.

– Det var samma tjänsteman som utredde frågan bägge gångerna. Det är klart att det låg i hans intresse att bevilja bygglov igen eftersom han redan hade gjort det en gång, säger Måna Hesselrud.

De båda parterna har nu ombetts att yttra sig till domstolen där frågan om elstationen kan komma att avgöras en gång för alla.

Mer läsning

Annons