Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis tillbakavisar kritiken

/

SANDVIKENFyra minuter. Längre än så tog det inte för polisen att vara på plats vid den grova misshandeln i Sandviken på lördagskvällen. Det hävdar närpolischef Åke Martinsson i Sandviken. Han tillbakavisar därmed uppgifterna från flera vittnen om att polis var på plats först efter dryga 20 minuter.

Annons
- Enligt våra uppgifter inkom samtalet till polisen 19.08. Det står sedan att polis var på plats 19.12. Men visst, det kan kännas som hemskt långa minuter att behöva vänta på polis, säger han.
Gefle Dagblad berättade i går om den tumultartade händelsen på Jerntorget då 42-årige Hasse Persson misshandlades svårt när han försvarade två handikappade personer som trakasserades och misshandlades av tre personer. Jan-Åke Böe, som kom till platsen och ingrep när Hasse Persson misshandlades, blir upprörd över Åke Martinssons tidsuppgifter, som han anser faller på sin egen orimlighet.
- Bullshit. Jag kom dit i slutskedet när det hade pågått ett tag. Från det att jag ringde polisen - och då sa de att det redan var många som hade ringt till dem - tog det minst 20 minuter. Jag hann bryta misshandeln, gänget hann ta sig därifrån, jag hann sitta med Hasse och vänta på ambulansen, sen hann jag ringa polisen en andra gång. Det tog inga fyra minuter, säger han.
Han understryker dock att han inte anklagar de poliser som till slut kom till platsen.
- Jag är inte ute efter att sätta dit polisen på något sätt. Därför tycker jag att det är dumt att nu slå ifrån sig på det här viset. Men sen blir jag arg eftersom de hävdar att mina uppgifter, och många andras, inte stämmer. Jag var där. Jag vet vad som hände.
Händelsen inträffade inte många steg från polishuset i Sandviken. Åke Martinsson tycker inte att platsen för misshandeln har någon betydelse i sammanhanget.
- Vi har inte sån verksamhet att vi sitter inne på polisstationen. Vi är ute hela tiden, säger han.
Enligt polisens planeringsavdelning ska två patruller ha funnits i Sandviken på lördagskvällen. I praktiken var det endast en patrull eftersom den ena kallats till Hofors för förstärkning under kvällen.
- En patrull är ett minimum. Jag ser helst att det är fler förstås. Men vi kan aldrig bygga upp en verksamhet som klarar av att möta alla enskilda krav vid varje enskilt tillfälle.

SOFIA ÖHLANDER

Mer läsning

Annons