Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen håller kolli snöskoterspåren

/
  • Hans Höglund patrullerade på lördagen skoterspåret mellan Jädraås och Järbo. Men alla skoterförare som han stoppade visade sig vara helt lagliga.Foto: LARS WIGERT

JÄDRAÅS Varje vinter sker allvarliga skoterolyckor. Nu ska Sandvikenpolisen försöka förebygga detta genom att ge sig ut i skoterspåren.

Annons
Men i de första kontrollerna fastnade enbart laglydiga skoterförare.
- Jag har kontrollerat ett 15-tal skoterförare, och de hade allt i sin ordning, berättar Sandvikenpolisen Hans Höglund som patrullerade skoterspåret mellan Jädraås och Järbo på lördagen.

Det är framför allt förarbevis och skoterns utrustning som Hans Höglund kollar, som vid vilken trafikkontroll som helst. Skulle han misstänka rattonykterhet kan föraren få blåsa också.
- Sju av tio skoterolyckor sker ju när föraren är onykter. Men de allra flesta som kör skoter är ordentliga, konstaterar Hans Höglund.
- Fast det förekommer en del berättigat gnäll från folk inne i samhället om folk som buskör på gatorna. Det gnället förstår man för det är ju helt förbjudet, säger han.
Det finns 16 000 registrerade skotrar i länet, och i Sandviken, Hofors och Ockelbo är det många som kör skoter. Polisen har dock inga egna skotrar. När man nu satsar extra på att patrullera skoterlederna i Sandvikens och Hofors kommuner så får man hyra skoter från gång till gång.
- Vi har två skotrar, men de finns i Ljusdal och används av polisen där, säger Hans Höglund.
Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons