Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potensproblem vanligt dilemma

/
  • Arkivbild. Bara för män. Behovet av en mansmottagning är stort, menar Gunnar Höghielm. Sedan första mars har mottagningen funnits i Sandviken.

SANDVIKEN
- Vad jag inte hade räknat med var sviktande potens. Jättemånga har sökt för det. Men det allra vanligaste ärendet är provtagning.

Annons
Gunnar Höghielm sammanfattar intrycken från det första halvåret på mansmottagningen i Sandviken.
Den första mars i år öppnade mansmottagningen på Torggatan i Sandviken. Den andra i sitt slag i landet.

Stort intresse
Gunnar Höghielm berättar att telefonen ringde varm i början. Tidningar, tv, radio och patienter. Alla var nyfikna på vad mansmottagningen var för ett ställe.
Nu har det lugnat sig något, men behovet av en mansmottagning är fortfarande stort, menar Gunnar Höghielm.
-Kvinnor går till barnmorskor, gynekologer, kvinnomottagningar. Men vart går männen? Det finns ingenting, konstaterar han.
Förrän nu. Till mansmottagningen får alla män från hela Gävleborg komma. Besöken gäller allt från klamydiaprovtagning, potensproblem och för tidig utlösning till sned penis eller någon konstig hudförändring man är lite orolig över.
På mansmottagningen får man svar på det mesta.
-Problemet är att nå ut. Av tradition söker inte män hjälp. Speciellt inte för sina sexuella frågeställningar, säger Gunnar Höghielm och tar ett exempel:
Mannen som sökte för att han hade svårt att behålla ståndet. När Gunnar frågade hur länge han haft problem svarade han "inte så länge".
-Det visade sig att han haft bekymmer i ett par tre år!, säger Gunnar Höghielm.
-Problemet är inte att behandla, utan att män inte söker, upprepar han.

Förebyggande
En annan viktig sak är prostataundersökningar. Där är Gunnar kritisk. Kvinnor kallas till mammografi och kontrolleras regelbundet. Varför görs inget förebyggande för männen?
-Man borde rutintesta alla män över 55. Där finns det mycket pengar att spara för landstinget, säger Gunnar Höghielm.
Han vill att mansmottagningen ska bli permanent. Just nu drivs den som ett ettårigt projekt. I mars är pengarna slut, och Gunnar Höghielm väntar spänt på besked från landstinget om en fortsättning.
Verksamheten kostar ungefär 800 000 kronor för ett år.
-Delar man det på alla män i Gävleborg, alla har rätt att söka här utan remiss, blir det åtta kronor per skalle, säger Gunnar Höghielm.
Det räcker med att upptäcka några fall av prostatacancer eller förebygga en klamydiaepidemi så har det lönat sig, menar han.
En typisk besökare på mansmottagningen, vem är det?
-Han är runt 40, har just träffat en ny tjej och vill testa sig.
Eller en kille strax över 30 som träffat någon han tycker om. Han vet inte hur man ska ha ett fast förhållande. Identiteten kommer i gungning, säger Gunnar Höghielm.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons