Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata KFG hjälper varslade

Den privata arbetsförmedlingen KFG Sverige AB, med säte i Sandviken, får uppdraget att hjälpa de som drabbas av Sandviks varsel.

Annons

Efter förhandlingar mellan Sandvik Materials Technology, SMT, och fackförbundet IF Metall står det nu klart att det blir KFG som får uppdraget att ge omställningsstöd till de 600 kollektivanställda som riskerar att bli av med jobben på SMT i Sandviken.

Av de totalt 900 anställda som varslades på företaget i november tillhör 300 tjänstemannasidan som i stället får hjälp av trygghetsrådet.

– Det har varit svåra val bland likvärdiga leverantörer, men vi tror att omställning genom KFG är det alternativ som bäst gagnar våra medlemmar. KFG har en rikstäckande närvaro inom jobbförmedling och rekrytering samt en stark lokal förankring i Sandviken, säger Tomas Kärnström, fackrepresentant på IF Metall.

KFG, med huvudkontor på Sandbacka Park, har utfört uppdrag för Sandvik till och från i snart tio års tid.

– Därför känner vi väl till branschen och företagskulturen, säger Bosse Carlsson, chef på KFG.

Den privata arbetsförmedlingen uppmärksammades nyligen när den tog hem merparten av alla de uppdrag som den statliga arbetsförmedlingen upphandlade i Sverige.

Totalt har KFG i dag cirka 6 000 inskrivna jobbsökande i hela landet.

Metoden som företaget ska använda sig av för att hjälpa de varslade att återvända till arbetsmarknaden kallas anställningsprogram och fokuserar mycket på den enskilda individen.

– Utgångspunkten är att hitta nya jobb åt alla, men att även titta på kompletterande utbildningar och möjligheten att starta eget. Det är viktigt att beakta vilken kompetens som behövs i Sandviken om två–tre år, säger Bosse Carlsson.

KFG kommer också att ha ett nära samarbete med den statliga arbetsförmedlingen, kommunen, Sandvik och andra aktörer.

Trots att det är tuffare tider för jobbsökande är Bosse Carlsson optimist.

– Det omsätts fortfarande många jobb och dessa hittar våra jobbagenter, säger han.

Mer läsning

Annons