Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport visar på dyr organisation

Skolförvaltningen i Sandviken är större och dyrare än i jämförbara kommuner – men det går att göra effektiviseringar.
Det är slutsatsen i en konsultrapport som politikerna beställde.

Annons

I våras avslöjade en revisionsrapport att det på Sandvikens skolor finns ett förakt för det arbete som bedrivs centralt inom kommunen, vid kunskapskontoret. Många anser att kontoret med sina olika specialisttjänster är överbemannat.

Kritiken i våras fick politikerna i kunskapsnämnden att en gång för alla vilja se över kunskapskontorets bemanning och arbetsuppgifter. Det har arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting nu gjort.

I rapporten, som kostade 15 000 kronor, konstateras att Sandviken har en stor och dyr organisation med fler årsanställda än i jämförbara kommuner. Det gäller inte bara skolan, utan även annan kommunal verksamhet. Samtidigt understryks att skattesatsen är högre än i landet i snitt och det finns en hög ambitionsnivå på kunskapskontoret. Personalen är engagerad och kommunen ligger långt framme i IT-utvecklingen.

Resultatet kom inte som någon överraskning för Ann-Catrin Brockman, s, vice ordförande i kunskapsnämnden.

– Det är mycket som vi redan visste. Jag ser inte riktigt att vi fick några tydliga svar på det vi ville veta, om vi gör rätt saker, säger hon.

Kunskapskontoret har bantats med drygt fyra tjänster sedan 2003. Ytterligare två tjänster ska bort nästa år.

Enligt rapporten finns det pengar att spara på att dra in på den ekonomiska redovisningen och på att decentralisera mer arbete. Rapporten pekar även på att kunskapskontoret ligger isolerat i Norrsätra, vilket kostar pengar då det inte går att samordna exempelvis receptionisttjänster med andra kommunala kontor.

Ann-Catrin Brockman kan inte svara på om politikerna nu kommer att försöka effektivisera kunskapskontoret.

– Vi har fått ett underlag att ha som utgångspunkt. Nu får vi fördjupa oss i vad som ligger bakom siffrorna, säger hon.

Lite oväntat ger rapporten också rådet att ”Pröva konkurrensutsättning”.

– Det är lite märkligt att det står så eftersom det är en politisk fråga. Jag vet inte om de menar att vi ska konkurrensutsätta skolan eller förvaltningen, säger Ann-Catrin Brockman.

Mer läsning

Annons