Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt stämning på julmässa

/
  • Alf Ramqvist diskuterade knivar och knivhantverk med knivmakaren Magnus Axelson, Sandviken. Foto: LASSE HALVARSSON

SANDVIKEN Snön kom precis dagen innan julmässan och bäddade in hela Högbo i ett vintervitt täcke.
Det gav precis den rätta julstämningen och lockade rekordmånga besökare till hantverksmarknaden. Inte minst de unga, som fick åka häst och släde till tomtemor, gladdes.

Annons
Högbo Julmarknad tillhör de verkliga dragplåstren i adventstid. Här finns det mesta i hantverk som hör julen till från kransar av granris, mossa och lingonris till pynt för granen och löparen eller duken för finbordet.

Kön till tomtefar var aldrig sinande då alla barn ville passa på att lämna sin önskelista för att vara säkra på att få rätt julklappar.
För Ingrid Kling och Jimmy Antonsson var det första och kanske sista gången som de deltar då de driver företaget Vax Design som skolarbete under Ung Företagsamhet. Deras produkt är vaxljus, guldgula och garanterat miljövänliga.
- Vi har satsat miljövänligt och så luktar de så gott, säger Ingrid Kling.
De har hunnit besöka flera julmarknader och ska avsluta i Furuvik nästa helg och är nöjda så här långt med sina affärer.
Lika nöjd var Louise Björklund från Ockelbo som säljer eget hantverk.
- Det är jättetrevligt här och alla är så köpglada, betonar hon.

En riktig marknadsräv är Leif Nylander från Storvik. Under många år har han besökt marknader i landet från februari till nyår, men har nu trappat ner en del. Hans känsla är att besökarna håller allt hårdare i plånboken senaste året.

Ny på Högbo Bruk är Anna-Karin Sjöblom som satsar på vaxbatik och egenhändigt färgade tyger. Förutom egen tillverkning satsar hon på olika konsthantverk som keramik och även luffarslöjd.
I smedjan fanns Smé Johan och knivmakaren Magnus Axelson från Sandviken.
Många stannade upp för att beundra hans knivar som närmast kan liknas vid konstverk där samspelet mellan olika material ger knivarna en extra skönhet.
- Jag jobbar gärna med rot av idegran som ger liv i träet, säger han.
Bladen gör han helst i ett hårt kullagerstål som ger en bättre skärpa än de rostfria stålen samtidigt som bladet håller längre.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons