Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ria bjuder på gemenskap

SANDVIKEN Ingen ska behöva vara ensam på julafton. Det är grundtanken när RIA och pingstkyrkan bjuder på julgemenskap i dag.

Annons
-Vi vänder oss till alla ensamma som vill ha gemenskap, säger Mikael Håkansson, föreståndare på RIA.
I går var han i full färd med att ställa i ordning pingstkyrkans lokaler för dagens julfest.
Portarna slår upp klockan tolv. Och som sagt, alla är välkomna.
-Hemlösa, uteliggare, ensamma. Alla, betonar Mikael Håkansson.
Det finns inget program för dagen, mer än att äta god julmat och umgås.

-Vi kanske sjunger någon sång. Kanske rullar vi in en TV om någon vill se Kalle Anka. Annars är det julmaten och gemenskapen som är "programmet", säger Mikael Håkansson.
Allt som bjuds är skänkt av olika företag. Högbo brukshotell har skänkt julmat, Ica Björksätra står för godis, frukt, läsk och mjölk. JH pappersgross har skänkt folieformar så att man kan dela ut mat till dem som kanske inte vill eller kan delta.
-Allting är skänkt. Man ser att det finns hjärta hos människorna, säger Mikael Håkansson tacksamt.

Det tråkiga med dagens julfest är att när den tar slut klockan fem finns det de bland besökarna som inte har någonstans att ta vägen.
-De får tyvärr gå hem till ensamheten, eller till toaletten där de sover. Vi har pratat om det här och sagt att vi gör vad vi kan. Vi erbjuder några timmars gemenskap. Hade härbärget varit igång hade man kunnat gå dit. Men nu tror vi i alla fall att vi kommer att kunna öppna där den 1 januari, direkt efter nyårshelgen, säger Mikael Håkansson.

Mer läsning

Annons