Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk att Bangen tonas ner

/
  • Foto:GUN WIGH Uppgiven. Åke Björänge, jazzgeneralen för Bangen i Sandviken, slår ut med armarna i en uppgiven gest. Kultur- och fritidsnämnden vill halvera det kommunala bidraget.

SANDVIKENBangen i malpåse eller ett starkt reducerat program.Det är alternativen som jazzgeneralen Åke Björänge går omkring och funderar på just nu.

Annons
Kultur- och fritidsnämnden i Sandviken beslutade på sitt senaste möte angående budgeten att sommarens stora begivenhet - Bangen skulle få sitt bidrag halverat.
- Det finns inte en chans att köra efter det koncept som vi haft med 310 000 kronor mindre i budget, säger Åke Björänge med en djup suck. Jag har många gånger haft tankarna på att strunta i Bangen eftersom den inte får det stöd den förtjänar. Det fanns till och med ledamöter i nämnden som ville att hela vårt bidrag skulle tas bort och att pengarna skulle satsas på Parkrock i stället.

13 - ett oturstal?
I sommar är det meningen att den 13:e Bangen ska anordnas helgen efter midsommar. Men förberedelserna ligger nere.
- Nämnden har haft fyra möten och lämnat olika besked varenda gång, suckar Björänge. Själv kan jag inte börja boka artister eftersom jag inte vet hur mycket jag har i kassan.
- Visst kan vi köra en lågbudgetvariant med lokala och svenska artister, fortsätter Åke. Men då riskerar vi att tappa den publik som åkt minst 20 mil för att vara med om de tre dagarna.
Det finns beräkningar på att de långväga besökarna till Bangen spenderar 1.1 miljoner på övernattning och mat.
- Då finns ändå inte entrépengarna med i den här uträkning, förklarar Åke. Så Sandvikens kommun får faktiskt tillbaka en hel del pengar.
Enligt Åke är Bangen det största enskilda turistarrangemanget i Sandvikens kommun varje år.

Dålig respons
- Då är det tråkigt att vi inte får mer respons för vårt arbete, säger Björänge. Visst ska vi vara med och spara, men inte i den utsträckning som det är frågan om. Jag tycker det handlar om dålig personalpolitik och vi skulle kräva mer kunnighet.
Beslutet om Bangens framtid kommer att avgöras den 16 december i kommunstyrelsen.
- Det är min födelsedag och alla förstår väl vad jag vill ha för besked i present, skrattar Åke.
Visste ni också att Lennart "Jonken" Jonsson, Sandvikens legendariske saxofonist och Duke Ellington, död sedan flera år, också föddes den 16 december.
Åke Björänge har redan haft möte med vissa sponsorer.

Ond cirkel
- Sponsorerna satsar bara på vinnande hästar, menar Åke. Minskar kommunen bidragen gör sponsorerna samma sak. Samtidigt är det svårt att hitta nya sponsorer i Sandviken.
Åke Björänge berättar vidare att musikfestivalen behöver kommunal hjälp för att verksamheten ska gå ihop.

Chans för unga
- Vi ger också ungdomen en chans att spela under Bangen, fortsätter Åke. De får spela vid Knuten och det har blivit uppskattade inslag.
Det minskade bidraget gör att Åke tvingas minska artistutbudet.
- Eller ska vi ta bort tältet, undrar han ironiskt. Det kostar 140 000 kronor för tre dagar. Eller ta bort toaletterna? Det finns för många fasta arrangemang som vi helt enkelt inte kan ta bort.
Bangen i Sandviken har på tolv år vuxit och blivit tvåa på festivalrankingen. Det är bara Skeppsholmsfestivalen i Stockholm som är större.
- Sveriges Radio spelar in Bangen och sänder programmen under vinterhalvåret, säger Åke. Bangen har också direktsänts till stora delar av Europa.
Det är den Bangen som kultur- och fritidsnämnden är på väg att ta dö på.

JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons