Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf tar hand om soporna på sidan om

/
  • Rolf Gyllenskepp från Gästrike Återvinning får ta hand om alla sopor som privatpersoner slänger omkring sig vid återvinningsstationerna. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

SANDVIKEN Det är nedskräpat vid återvinningsstationerna!
Flera insändare har de senaste veckorna klagat på att matsopor, tidningar, glas och andra skrymmande grejer ligger kastade utanför containerna runt om i Sandviken.

Annons
- Det stämmer inte, säger Rolf Gyllenskepp på Gästrike Återvinning. Vi åker runt till alla stationerna i Sandviken varje dag för att se till att det är välstädat.
På torsdagen gjorde Gyllenskepp sin vanliga runda med bil och släpvagn. De klassiska stationerna som brukar dra på sig mest missnöje bland allmänheten kunde passeras utan åtgärder.

- Det fanns inget anmärkningsvärt vid Ängsbacken, vid Idrottsvägen eller Björksätra, förklarade Rolf Gyllenskepp. Däremot såg det inte alls trevligt ut vid Smultronbacken. Här låg det mesta slängt till höger och vänster. Bland annat en gammal cykel.
- Ska jag vara riktigt ärlig så är det en massa onödigt gnäll också, menar Rolf. Även om det naturligtvis finns undantag.
I måndags kunde Rolf Gyllenskepp fylla tre stora svarta sopsäckar med små plastpåsar som bland annat innehöll matsopor och där skatorna redan hunnit med att sprida omkring en hel del.
- Vi har märkt att det är personer som arbetar på andra orter som tar sopsäckarna med sig till Sandviken och slänger dem där, säger Rolf.

På Gästrike Återvinning har personalen de senaste åren gjort mycket för att rätta till fel och brister.
- Den kritik som vi fått har vi försökt ta, säger Bosse Eriksson, som ansvarar för containarna på GÅ. Men vi har inte något att göra med hämtningen av containerna. Det är andra bolag som sköter det. Vi städar, skottar snö och sandar.
En nyhet är att det blir nivåmätare i papperscontainerna. Allt för att få bättre koll på hur mycket papper som finns.
Ofta är glasiglorna välfyllda. Till stort förtret för många.
- I centrala Sandviken har vi tömning en gång i veckan, säger Lars-Erik Hedberg på SITA. Vi har lärt oss med åren hur många flaskor boende i olika områden lämnar i veckan.
De nya behållarna som under de närmaste åren ska placeras ut rymmer 3.5 kubik. I Sandviken och Ockelbos kommuner har under 2003 fram till sista oktober 505 ton glas kastats.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons