Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tycker Sandvikenborna om Rosengrens lön – "skrämmande mycket"

/
  • Tomas Kärnström är ordförande i IF metall. Han tycker att chefslönerna i storbolagen är höga.

Björn Rosengren är ny VD på Sandvik.
På fredagen blev hans lön offentlig när stålbolaget presenterade årsredovisningen för 2015.
GD frågade folk i Sandviken vad de anser om lönen.

Annons

Se TV-klippet där Sandvikenborna uttrycker missnöje över den nya VD-lönen.

GD gick ut och pratade med sandvikenborna på fredagen, strax efter att Sandviks årsrapport för 2015 presenterats. I rapporten framgår att bolagets nye vd, Björn Rosengren, får en fast årslön på 12,5 miljoner kronor.

Läs även: Så många miljoner får Sandviks nye vd Björn Rosengren i lön

Majoriteten av de sandvikenbor som GD pratade med under fredagen menade att vd-lönen är för hög.

– Det är lite löjligt tycker jag, det är skrämmande. Jag vet inte hur många verkarbetares lön det går på det, säger Krister Engvall.

Enligt LO:s siffror för 2014 skulle 41 industriarbetare behöva lägga ihop sina årslöner för att komma upp i Björn Rosengrens nivå. Det är mycket pengar, det tycker även Tomas Kärnström, ordförande i IF metall.

– Jag tycker att det är väldigt höga löner i industrisektorn överlag. Ser man på andra storbolag så är det obegripligt med pengar. Om jag kommer ihåg rätt så öka ju lönegapen mellan ledare och arbetare och där tycker jag att ägarna kunde ta ett aktivt ansvar.

Han har förtroende för vd:n och tror att Björn Rosengren kommer att göra ett bra jobb. Men tycker samtidigt att Rosengrens och andra företagsledares löner skickar ut fel signaler, något som kan inverka under kommande löneförhandlingar.

– Vi är ju mitt i en avtalsrörelse. Jag tycker inte det är bra.

Tomas Kärnström menar att problemet med eskalerande löner på chefsnivå är generellt för storbolagen, något som är svårt att ändra på, menar han.

– Det är ju det här som är den svåra delen. Alla jämför sig med varandra och det är jättesvårt vad som är en rimlig lön om man tittar på en sådan post. Men har man en tanke om att hungriga vargar jagar bäst, så har man den filosofin.

Tomas Kärnström är även arbetstagarrepresentant i Sandviks styrelse, men menar att det även den vägen är svårt att påverka lönesättningar. En viss inverkan kan dock hans närvaro ha, tror han.

– Om man inte hade arbetstagarrepresentanter i styrelser är min personliga uppfattning att lönerna skulle gå ännu högre upp. Problemen är att man jämför med varandra och att det ska vara marknadsmässigt. Så vi har ju ett strukturproblem med det här. Det skulle krävas att ägarna till de stora bolagen tog ett samlat grepp. För det är ju aktieägarnas pengar som går det till det här.

Mer läsning