Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetskrav när Sandvik tar in entreprenörer

/
  • Några av de drygt 150 personer som diskuterade säkerhet på Folkets hus: Lena Tusås, Sandvik, Emil Holmström, Sitab, Roger Hydén, Coor, Petra Einarsson, Sandvik (SMT-chef), Anders Enbom, Sandvik, Christian Hörnqvist, Sandvik, och Sten-Åke
  • Cirka 150 representanter för ett 50-tal företag deltog i mötet på Folkets hus i Sandviken.

Årets sommarstopp på Sandvik blir betydligt kortare än vanligt – vilket får till följd att extremt mycket underhåll måste utföras på kort tid.
– Men säkerheten går före produktiviteten, säger SMT-chefen Petra Einarsson.

Annons

Säkerheten stod i fokus när Sandvik Materials Technology, SMT, på måndagen mötte sina cirka 100 sommarentreprenörer på ett informationsmöte i Folkets hus i Sandviken.

Som GD tidigare rapporterat är SMT:s sommarstopp i år hälften så kort som det brukar vara – vilket får konsekvenser.

– Det är extremt mycket jobb som ska göras på kort tid, runt 50 000 arbetstimmar på 16 dagar, säger Ulrika Porath, kommunikatör på SMT.

Det var i höstas Det var i höstas som Roger Hydén, regionchef på Coor, Sten-Åke "Stenna" Holmström, vd för Sitab – båda Sandvikleverantörer – och SMT-chefen Petra Einarsson bestämde sig för att initiera en närmare dialog mellan Sandvik och entreprenörerna.

– Det var varit regelbundna träffar sedan dess och mötet i dag är ett resultat av det. Syftet är att vi ska ha en gemensam syn på säkerheten och jobba åt samma håll, säger Ulrika Porath.

Mycket jobb på kort tid, dessutom utfört av personer som inte alltid är vana vid att jobba på Sandvik, gör att risken för olyckor kan öka. Det ställer i sin tur stora krav på samordning.

Enligt Sandvik är det då viktigt att få in entreprenörernas synpunkter.

– Det finns ett starkt beroendeförhållande mellan Sandvik och de små företagen i Sandviken och då kanske det inte är så lätt att framföra vad man tycker, men det är viktigt att vi får reda på det, säger Petra Einarsson.

Men om säkerheten är viktigast, varför inte ha stängt en vecka till?

– De saker som av säkerhetsskäl tar längre tid att göra än två veckor kommer att få ta den tid de behöver, säger Anders Enbom, som jobbar med taktiskt inköp av tjänster på SMT.

Mer läsning

Annons