Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sålde stulet gods - nu väntar åtal

SANDVIKEN En 23-årig gävlebo har åtalats misstänkt för att ha sålt stulet metallgods från Sandvik värt 650 000 kronor.
När det stals stod det helt obevakat utanför ett företag på Högbovägen, enligt åklagaren.

Annons
Godset, en mängd mycket värdefulla kulor med legering, levererades från Sandvik Materials Technology AB till Högbovägen i mars i år. Enligt vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand utfördes leveransen utan att Sandvik vidtog några säkerhetsåtgärder. Godset kunde stjälas direkt från gatan. Gefle Dagblad sökte ansvariga på Sandvik för en kommentar i går, men utan framgång.
Kulorna stals någon gång mellan den 13 och 14 mars. Vem som stal dem är ännu oklart. Enligt åklagaren ska 23-åringen sedan ha köpt dem för 6000 kronor och därefter sålt dem för 15 000 kronor. Troligen utan att förstå godsets verkliga värde.

Gävlebon har suttit häktad sedan i mitten av december misstänkt en rad andra brott. Bland annat ska han även ha sålt drygt ett ton stulet aluminium till ett företag på Gotland i februari. Skrotet köpte han av en polsk bekant utan att veta att det var stulet, hävdar han. Även det brottet har han nu åtalats för.
Gävlebon åtalas dessutom för en stöld av en lastbil i Söderhamn i december. Den 13 december greps han i den stulna lastbilen tillsammans sin 17-åriga flickvän och en 34-årig man. För polisen berättade 23-åringen att han trodde att lastbilen var hans. Han hade lämnat in den för ombyggnad. Att den lastbil han åkte i var av en helt annan modell än den han själv ägde upptäckte han inte, hävdar han.
Enligt åtalet ska 23-åringen även vid två tillfällen ha hotat en granne i Gävle som varit skyldig honom pengar.
En gång ska han även ha misshandlat grannen på ett kafé, vilket 23-åringen också erkänt.

Johan Pihlblad
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons