Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik i unikt samarbete

/
  • Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX Unikt avtal klart.  Christer Zettergren, Katarina Molin, båda Röda Korset, Heléne Gunnarson och Tom Erixson, Sandvik, är nöjda med det samarbetsavtal som nu är klart.

STOCKHOLMEtt unikt samarbete!Sandvik AB och Röda Korset har skrivit ett treårigt globalt samarbetsavtal. Ett avtal som kan förlängas.

Annons
Sandvik köper tjänster av Röda Korset och får utbildning för sina anställda över hela världen när det gäller frågor om etik, socialt och ekologiskt ansvar.
Sandvikanställda ställs till Internationella Röda Korsets och dess federations förfogande vid katastrofsituationer.
- Vi har redan försökt ställa upp och hjälpa till, säger Tom Erixson, group vicepresident vid Sandvik. Vid den svåra jordbävningen i Indien för något år sedan försökte vi skicka borrutrustning till katastrofplatsen, men den kom aldrig in i landet på grund av att tulltjänstemännen inte fick några mutor.
Bara två mil från katastrofplatsen flög Röda Korset in sina hjälpsändningar via ett militärt flygfält.
- Hade samarbetet funnits vid det tillfället hade Sandviks utrustning kommit fram, förklarade RK:s generalsekreterare Christer Zetterberg.

På plats i New York
Varken Sandvik eller RK vet riktigt vem som kom med grundidén.
- Vår personaldirektör Rune Nyberg har i alla fall drivit frågan mycket hårt, säger Heléne Gunnarson, informationsdirektör, som var med när samarbetsavtalet presenterades i Stockholm på onsdagen. Det här blir ett helt nytt sätt att arbeta för oss och det gäller att vi kommer rätt från början.
Sandvik har redan ställt upp med utrustning vid katastrofplatser.
- Vi hade utrustning på plats efter terroristdåden vid Ground Zero i New York, förklarar Tom Erixson. Nu ska tio Sandvikanställda genomgå grundutbildningen vid RK:s huvudkontor i Zürich och sedan ska den personalen hjälpa till vid större katastrofer. De som får grundutbildningen ska i sin tur föra sina kunskaper vidare till andra medarbetare.
- Vi köper utbildningen för två miljoner per år, fortsätter Tom Erixson.
Sandvik har utrustning som passar perfekt vid nödsituationer.
- Det första som behövs är rent vatten, menar Christer Zettergren. Det är här Sandvik kommer in med sin utrustning.

"Sandvik ställer upp"
Sandvik finns i 130 länder, medan RK har verksamhet i 178 länder. Så i stort täcker de hela världen.
- Vi ska sätta in vårt stöd i de områden där det händer, menar Erixson. Vi finns redan i många problemområden med konflikter och om vi nu kan lära våra anställda etik och socialt och ekologiskt ansvar är det bara bra på sikt.
Christer Zettergren som är ny generalsekreterare i RK, känner Sandvik och Sandviken sedan tidigare.
- Jag var faktiskt med och drog igång flyktingförläggningarna i Sandviken för 13 år sedan, säger Christer. Jag har nyligen besökt Sandviken, men den gamla förläggningen är riven och vi söker nya områden.
- Sandvik är unikt, menar Zettergren. Här är ett företag där ledningen vill ställa upp och göra en insats. Vi får plötsligt tillgång till 37 000 anställda inom koncernen och det gör oss mycket starkare. Samtidigt sprider vi vårt budskap genom det här samarbetet.

JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons