Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik varslar igen

/
  • Före nyår drabbades Sandvik Materials Technology av varsel. Nu har 80 anställda på Sandvik Mining  & Construction fått samma besked.

Tre månader efter storvarslet på Sandvik kommer nästa slag. 80 anställda på Sandvik Mining & Construction i Sandviken varslas om uppsägning.
– Vi hade hoppats att vi skulle kunna undvika uppsägningar, säger Göran Nyström, vd på Sandvik Mining & Construction Tools.

Annons

Varslet före nyår drabbade anställda på Sandvik Materials Technology, som är den enhet som tagit de hårdaste stötarna i finanskrisens spår. Sandvik Mining & Construction har också minskat personalstyrkan, men mest på fabriker i andra länder.

Nu har krisen definitiv nått enheten i Sandviken, som sysselsätter cirka 550 personer och tillverkar borrverktyg för gruv- och anläggningsindustrin. Redan i höstas började nedgången och kring jul och nyår låg produktionen nere under två veckor. Bolaget har också gjort sig av med ett 80-tal anställda, inhyrda eller tillfälligt anställda. Ändå räcker det inte.

– Vad vi ser är att fler och fler gruvor som drar ner på produktionen, säger Göran Nyström.

Varslet omfattar 50 kollektivanställda och 30 tjänstemän och för de fackliga organisationerna kom varslet inte direkt som någon överraskning. Nedgången har varit tydlig för alla.

– Det är väldigt allvarligt. Går det här igenom har vi minskat personalstyrkan med en tredjedel sedan i höstas. Nu är det bara att kavla upp ärmarna, säger Lars Karlsson, ordförande i IFMetalls bergborrklubb på Sandvik.

Han hade hoppats att det skulle räcka med att de tillfälligt anställda och inhyrd personal fick sluta. Facket hade också satt ett visst hopp till det nya arbetstidsavtal som infördes vid årsskiftet. Det ger arbetsgivaren rätt att dra ner på arbetstiden i dåliga tider och utöka den när det blir högtryck. Men inte ens det avtalet hjälpte den här gången.

Enligt Lars Karlsson blir en viktig uppgift för facket att se till att företaget inte gör sig av med alltför många anställda, så att det blir svårt att ställa om när efterfrågan tar fart igen. Och han skickar gärna en passning till politikerna.

– Det vore intressant om vår regering kunde bidra med något. Det blir tungt för de här att gå ut i arbetslöshet, säger Lars Karlsson.

För varsel av den här storleken gäller fyra månaders varseltid. Alla fast anställda är alltså garanterade jobb fram till i mitten av juni.

Mer läsning

Annons