Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken borde få mer statsbidrag

Sandvikens kommunalråd Carl-Ewert Ohlsson, C, anser att regeringen borde göra mer för att motverka den ekonomiska krisen.
– Krisdrabbade kommuner som Sandviken måste få utökat statsbidrag, säger han.

Annons

I onsdagens partiledardebatt i riksdagen anklagades regeringen för att vara passiv i den ekonomiska krisen.

Detta sedan alliansregeringen i en debattartikel i DN skrivit att möjligheten att gå fram med ekonomiska satsningar under 2009 och 2010 är ytterst begränsad, och att en ansvarsfull ekonomisk politik måste föras för att undvika direkta skattehöjningar eller nedskärningar i skola och vård.

I november varslades 900 anställda på Sandvik Materials Technology i Sandviken. Enligt arbetsförmedlingens statistik hamnar Sandviken på femte plats bland de kommuner som just nu har flest varsel i Sverige.

Carl-Ewert Ohlsson anser att regeringen måste agera mer för att motverka krisen.

– Jag känner inte att vi fått ögonen specifikt på oss, vilket vi borde få. Om det finns en statsfinansiell bas, som regeringen påstår, måste statsbidraget till oss utökas, säger han.

Hur ska pengarna användas?

– Lokalt har vi länge pratat om att höja kompetensnivån, tidigarelägga infrastruktursatsningar och satsa på yrkeshögskola. Om det ska fungera måste staten kanske få tummen ur baken och hjälpa oss att få igång det, säger Carl-Ewert Ohlsson.

Mer läsning

Annons