Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken kan förlora gymnasieprogram

I en utredning om det framtida programutbudet på Sandvikens gymnasieskola uppmuntras kunskapsnämnden att noga överväga intag på barn- och fritidsprogrammet.
– Nu är det upp till oss att ta ett beslut om framtiden, säger vice ordförande Ann-Catrin Brockman, s.

Annons

Till hösten 2008 hade endast tio ungdomar valt barn- och fritidsprogrammet på Sandvikens Gymnasieskola som förstahandsval. Totalt började 18 elever på de 26 platserna och när utredaren Sören Holmer fick i uppdrag att göra en utredning om det framtida utbudet på Sandvikens Gymnasieskola uppmuntrade han till noga övervägande om man ska fortsätta ta in elever på barn- och fritidsprogrammet.

– Intresset har sjunkit, framför allt för inriktningen mot idrott så vi har, redan innan utredningen blev klar, funderat på att ta bort den, säger Ann-Catrin Brockman, kunskapsnämndens vice ordförande.

Hon kan heller inte utesluta en nedläggning av programmet och säger att de nu måste undersöka saken och ta ett beslut över hur framtiden ska se ut.

Det är inte bara barn- och fritidsprogrammet som har färre sökande. Det märks på de flesta program. Anledningen är att de mindre elevgrupperna som redan satt spår i för- och grundskola nu börjar leta sig upp till gymnasiet.

– Det beror även på frisöket, att eleverna i större grad kommer in på skolor i andra kommuner, säger Brockman.

Det märks tydligt på hotell- och restaurangprogrammet. Sedan det öppnade i Gävle har man i Sandviken tappat flera elever och en konsekvens blir att man lägger ner verksamheten i Högbo. Genom nedskärningar finns det en risk att utbildningarna blir mindre attraktiva men det är något som Ann-Catrin Brockman vill förhindra på olika sätt.

– Det är väldigt viktigt att även vi kan erbjuda attraktiva utbildningar så att ungdomar väljer Sandviken. Vi lägger även ner mycket pengar på att renovera gymnasiet. Fräscha lokaler kan förhoppningsvis även locka elever, säger hon.

Mer läsning

Annons