Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken vill ha kvar tingsrätten

SANDVIKEN
Planerna på en flytt av tingsrätten från Sandviken till Gävle är något som bör stoppas.

Annons
I stället kan ett samarbete mellan tingsrätt och polis i Sandviken med utnyttjande av lokaler i polishuset skapa en billig och säker lösning.
I ett brev till regeringen och justitiedepartementet anför tillväxtkontoret sakskäl för att få behålla tingsrätten på orten.
- Vi ställer oss bakom de tankegångar och den skiss polisen arbetat fram, säger nämndens ordförande Håkan Stadin.

Viktiga frågor
Tillväxtkontoret pekar på säkerhets- och arbetsmiljöfrågorna som viktiga för en fortsatt lokalisering av tingsrätten i Sandviken.
Kvarteret med tingsrätt och polishus integrerat är lättbevakat.
En förbindelsekulvert finns redan och med en lokalanpassning av en våning i polishuset ges möjlighet till ett skyddshäkte som kan fungera för en större region.
- Vi ser liksom polisen möjlighet att också bygga en skyddssal, säger han.

Tomma lokaler
Efter flytten av åklagarmyndigheten och andra lokalanpassningar står redan ett våningsplan i polishuset tomt.
En flytt av tingsrätten skulle ställa ytterligare lokaler tomma i kvarteret. Samtidigt räcker häktet i Gävle inte till utan det skulle krävas en utbyggnad antingen av polishuset i Gävle eller fängelset i Bollnäs.
Från kommunens sida räknar man med att det är en billig lösning att behålla tingsrätten i Sandviken och ändra befintliga lokaler i stället för att flytta.

Uppvaktningar
Tillväxtkontoret har redan uppvaktat riksdagsman Raimo Pärssinen i frågan och Håkan Stadin hoppas att andra partiers företrädare uppvaktar sina riksdagsledamöter.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons