Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenkvinna dömd för grov penningtvätt

/

En kvinna i 25-årsåldern från Sandviken har av Gävle tingsrätt dömts till skyddstillsyn för grovt penningstvättsbrott. Kvinnan hade upplåtit sitt konto till pengar som okända gärningsmän tillskansat sig genom ett bedrägeri mot en bank. Hon hjälpte också till att ta ut pengarna.

Annons

Bedrägeriet ska ha skett genom att en bekant till kvinnan bad att få låna hennes bankkonto och tillhörande bankdosa. Kvinnan gick med på det och blev enligt egen utsago på så sätt fri en skuld som hon hade till sin bekant.

Därefter har någon eller några med hjälp av en falsk identitet lånat över 300 000 kronor i en bank, pengar som sedan kom in på Sandvikenkvinnans konto. Kvinnan hjälpte då till att ta ut pengarna i form av postväxlar på ett flertal bankkontor.

Tingsrätten menar i domen att kvinnan måste ha insett att hennes uppdragsgivares syfte med att använda hennes bankkonto och att låta henne ta ut pengarna var att dölja pengarnas ursprung. Hon ska därför dömas för penningtvättsbrott, menar rätten, och med anledning av beloppets storlek ska brottet bedömas som grovt.

Kvinnan frikändes däremot från en annan åtalspunkt som gällde medhjälp till grovt bedrägeri.

Mer läsning

Annons