Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens kommun i hemliga förhandlingar om hangarköp

/
  • Västra Gästrike Flygklubb har tidigare ägt hangaren det handlar om. .  Nu finns Flygklubben i en annan lokal på Lemstanäs och kan få kommunen som nya grannar.

GÄVLE Sandvikens kommun håller på att köpa hangaren på Lemstanäs framför näsan på ett misstänkt kriminellt mc-gäng.
Kommunstyrelsen vet inget om de hemliga förhandlingarna. Därför fruktar kommunalrådet Stefan Hedin en motopinion - samtidigt med hangarköpet ska man spara inom vård och skola.

Annons
- Det är inte säkert att jag får kommunstyrelsen med mig, säger han.
Förhandlingarna om det kontroversiella köpet har pågått under tre dagar. Bara deltagande tjänstemän och hangarens ägare har känt till dem.
När Stefan Hedin, s, under helgen fick vetskap om att mc-kriminella var intresserade av att köpa hangaren på Lemstanäs agerade han genast.
- Jag gav tjänstemännen uppdraget på måndagförmiddag, säger han.
Därmed kan X-Team, supporterklubb till mc-gänget Bandidos med grovt kriminellt belastade medlemmar, gå miste om lokalen. Enligt polisuppgifter var hangaren prioriterad i jakten på en bas för att expandera in i Gästrikland.

Affären rymmer politiskt brännheta perspektiv. Som att kommunen slänger ut miljonbelopp på en hangar när man samtidigt vill spara på kärnverksamhet som skola och äldrevård. Faran finns också för ett märkligt prejudikat. Den som vill bli av med en svårsåld fastighet kan vända sig till ett mc-gäng - då köper i stället Sandvikens kommun.
Inte heller vet man vad den ovetande kommunstyrelsen tycker om att bjudas till dukat bord där huvudrätten är politiskt svårsmält.
- Jag har agerat väldigt snabbt och inte hunnit prata med en enda i kommunstyrelsen. När det låter som att det är klart ska jag informera dem, säger Hedin.
Kommunalrådet avsåg att ringa runt till ledamöter under gårdagskvällen. Ambitionen är ett beslut på kommunstyrelsens möte på torsdag.
Vad gäller hangarköp kontra besparingar, tror sig Hedin ha bra argument.
- För Sandvikenborna tror jag att det blir en billig lösning. Får vi hit en kriminell verksamhet, vad kostar inte det? Dessutom har vi redan varit i kontakt med flygklubben som är intresserade av att hyra.

Västra Gästrike Flygklubb som tidigare ägde hangaren, finns redan i en annan lokal på Lemstanäs och vill knappast ha ett mc- gäng till grannar.
Taktiken med kommunala fastighetsköp går inte att driva hur långt som helst. På sikt kan bara invånarna i Sandvikens kommun stoppa en etablering av ett kriminellt mc-gäng.
- Om det blir en allmän mobilisering och att man förstår vad det medför, då kan det gå. Vi hoppas att andra fastighetsägare tar sitt ansvar, säger Stefan Hedin.
- Vi kan inte ta ansvar för att alla som vill sälja en fastighet kontaktar ett mc-gäng, säger Stefan Hedin, som därmed avvisar framtida köp av lokaler av samma anledning.

Hangarens nuvarande ägare ville inte kommentera detaljer i förhandlingarna. Flera problem återstår. Lokalen är redan uthyrd till personer med mc-anknytning. Det finna inga uppgifter om kopplingar till X-Team i Dalarna.
- Jag går inte ut med något förrän saken är klar. Det är väl människor som man inte tar i kragen och kastar ut, säger ägaren om hyresgästerna.
Gefle Dagblad har ingen information att hyresgästerna, som ska ha disponerat lokalen under en månads tid, har option på att köpa hangaren vid en försäljning. Ägaren uppgav för tre dagar sedan att han ville 1,3 miljoner för att sälja.
Polisen är inte oväntat positiv till ett kommunalt köp. Men ingen tror att mc-gänget ger upp ansträngningarna att slå sig in i Gästrikland.
- Det får vi utgå från att de inte gör, säger Pär Melander, operativ chef på polisen i Gävleborg.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons