Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviksbo begärs utlämnad

SANDVIKEN
En 36-årig irakier greps på torsdagen i sitt hem i Sandviken misstänkt för människosmuggling i Australien. Han anhölls först provisoriskt. På fredagen fastställde tingsrätten i Sandviken att mannen skulle anhållas med stöd av utlänningslagen.

Annons
Enligt uppgift greps mannen av personal från rikskriminalen, den lokala polisen deltog inte.
Mannen är häktad i sin frånvaro i Australien misstänkt för att vara en av de ledande figurerna i en smuggelliga som i oktober 2001 försökte ta in flyktingar i Australien med båt.

Tragisk båtolycka
Försöket slutade i tragedi när båten sjönk och 353 människor drunknade. Mannen misstänks också för penningtvätt. Däremot misstänks han inte för några brott begångna i Sverige.
Den 36-årige mannen har bott i Sandviken några månader. Så vitt känt har han ingen familj eller nära släktingar här.
- Det är ett idogt polisarbete som burit frukt, säger chefsåklagare Thomas Häggström vid internationella åklagarkammaren i Uppsala. Ibland räcker lagens långa arm riktigt långt.
Nu startar en lång process innan mannen kan utlämnas till Australien. Först ska justitiedepartementet skriva under beslutet. Det betyder i praktiken att det är justitieministern som gör det. Därefter har de australiska myndigheterna 40 dagar på sig att begära mannen utlämnad.
- Annars släpps han, säger Thomas Häggström. Men det har jag aldrig varit med om.

Svensk utredning
Under denna tid görs en svensk utredning där alla aspekter i ärendet prövas. Men svenska myndigheter prövar inte huruvida mannen är skyldig eller inte. Det faller på de australiska myndigheterna. Utredningen går vidare till riksåklagaren. Därefter är det Högsta Domstolen som kontrollerar den juridiska hållbarheten i ärendet.
- Man tittar på vilket straff han kan få i Australien, säger Thomas Häggström. Sverige lämnar till exempel inte ut någon som riskerar dödsstraff. Det kan också finnas ömmande skäl som måste beaktas.
Utredningen kan ta ett par månader. Så när de 40 dagarna gått begärs mannen häktad i väntan på att utredningen ska bli klar och att han kan utlämnas.

LOTTA HILDINGSON

Mer läsning

Annons