Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviksbo utvisades

SANDVIKEN Den misstänkte iranske flyktingsmugglaren från Sandviken har nu utvisats till Australien. I går startade en inledande domstolsförhandling.
Fälls han riskerar han 20 års fängelse.

Annons
Den irakiske medborgaren anlände till Brisbane i delstaten Queensland i torsdags natt, enligt Australiens justitieminister Chris Ellison. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.
Justitieministern meddelade dessutom att sandviksbon misstänks för att ha organiserat ännu en flyktingresa. I augusti 2001 ska 147 människor olagligt ha förts med båt till Australien.
Gefle Dagblad har många gånger berättat om mannen som är misstänkt för att ha organiserat den båtresa som slutade i en katastrof utanför Java för två år sedan. I oktober 2001 sjönk fartyget Siev X fylld med flyktingar från främst Irak och Afghanistan på väg från Indonesien till Australien. Cirka 350 människor drunknade, bland dem 146 barn.
Mannen satt länge i Gävle häktad i sin frånvaro i Australien. Den 9 oktober beslutade den svenska regeringen att han skulle lämnas ut till de australiensiska myndigheterna.

Johan Pihlblad

Mer läsning

Annons