Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviksborna ger idrottslivet toppbetyg

Sandviksborna är nöjda med dricksvattnet, räddningstjänsten och fritidsutbudet.
Mindre nöjda är de med äldreomsorgen och det stöd som kommunen ger till utsatta.
Det visar årets medborgarundersökning från SCB.

Annons

Det är tredje året i rad som Sandvikens kommun beställer medborgarundersökningen från SCB, Statistiska centralbyrån. Av totalt 1 010 tillfrågade kommuninvånare i åldrarna 18-84 år har drygt hälften svarat. Frågorna rör allt från hur medborgarna upplever skola, gång- och cykelvägar och äldreomsorg till vilket inflytande invånarna tycker att de har över verksamhet och beslut.

Sammantaget är sandviksborna mer nöjda med det mesta jämfört med förra året. I mer än 80 procent av frågorna har betygen förbättrats från 2007.

Extra nöjda är de tillfrågade med kvalitén på dricksvattnet, räddningstjänstens arbete och möjligheterna till idrotts- och friluftsliv. Där får Sandviken toppbetyg.

Medborgarna upplever också att de fått allt mer insyn och allt mer att säga till om sedan den första undersökningen gjordes 2006. Den nya kommunledningen har ambitionen att bli mer öppen gentemot kommuninvånarna.

– Siffrorna när det gäller inflytande och påverkan kan lite försiktigt tolkas som att vi är på rätt väg, säger kommunalrådet Monica Jacobsson, s, och nämner arbetet med Vision 2025 som vägledande.

Mindre nöjda är kommuninvånarna däremot med äldreomsorgen som bara får betyget fyra på en skala från 1-10. Det är något sämre än förra året. Medborgarna håller inte med de undersökningar som visat att Sandvikens äldreomsorg håller toppkvalitet.

– Det är tråkigt att invånarna upplever äldreomsorgen som dålig. Vi får jobba mer för att få ut den bild som vi anser är mer rättvis. Det är faktiskt mycket vi gör som fungerar utmärkt och där vi ligger i framkant, säger Torbjörn Rönnkvist, s, ordförande i äldreomsorgsnämnden.

Han tror att återkommande medierapportering om att kommunen dömts till böter för långa köer till äldreboendena bidragit till det negativa resultatet.

– Vi siktar hårt på att uppfylla tremånadersgarantin, och situationen har förbättrats. För ett år sedan stod 80 personer i kö, nu är de 40-50. Till korttidsboendena är det inte längre några köer alls. Dessutom satsar vi på fler trygghetsboenden för äldre, säger Torbjörn Rönnkvist.

Medborgarna är även relativt missnöjda med det stöd och den hjälp som kommunen ger till utsatta personer. Där får Sandviken knappt en fyra i betyg.

Mer läsning

Annons