Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på hjälp åt hemlösa

SANDVIKEN Socialtjänsten satsar på fler bostäder för hemlösa och missbrukare.
Men något kommunalt härbärge är inte aktuellt. Precis som tidigare måste den som vill få tak över huvudet leva på socialens villkor.

Annons
Rias härbärge har periodvis varit fullbelagt under vintern. Toppnoteringen är 13 personer på en natt. Det visar att behovet finns, och att kommunen har ett hemlöshetsproblem.
Maria Eriksson på socialkontorets vuxenenhet uppskattar antalet hemlösa Sandvikenbor till sju-åtta. Hon tror att resten av härbärgets nattgäster kommer från andra kommuner.
Just nu planerar socialkontoret för att skaffa fram fler lägenheter åt hemlösa och missbrukare som behöver hjälp att få ordning på sin livssituation.
Än så länge är inga beslut fattade, men tjänstemännen har ett förslag som går ut på att boendet på Stallgatan byggs ut från fem till nio lägenheter. Dessutom hoppas man kunna hyra ett antal lägenheter från Sandvikenhus.
- Vi hoppas kunna hitta lägenheter som skulle kunna passa folk med lite särskilda behov och missbruksproblem. Det är ju inte lämpligt att de lägenheterna finns i hus där det bor barnfamiljer, säger Maria Eriksson.

För att få hjälp med boende kräver kommunen precis som tidigare att den hemlöse aktivt försöker ta sig ur sitt missbruk och själv medverkar till att förändra sin livssituation.
Det är skillnaden mellan socialkontoret och Rias härbärge. Dit är man välkommen förutsättningslöst.
Maria Eriksson misstänker att det är orsaken till att Ria kommer i kontakt med fler hemlösa än vad kommunen gör.
- De som söker sig dit kanske tycker att härbärget är bekvämare. Men om man håller sig nykter och drogfri kan man själv vara med och planera sitt boende. Det är vår uppfattning att det här är en bättre och mer långsiktig lösning, säger hon.
Socialnämnden kommer att behöva begära extra pengar från kommunstyrelsen för satsningen. Maria Eriksson uppskattar att det behövs ungefär lika mycket pengar som i dag går till Rias härbärge, alltså en kvarts miljon.
- Men då är det här en helårssatsning. Det är skillnad. Utvärderingen av härbärget förra året visade att det kostade 2000 kronor per säng och dygn. Det är en väldigt dyr verksamhet. Nu är det nog billigare i år, eftersom beläggningen varit högre, men det är fortfarande en dyr prislapp, säger Maria Eriksson.
Hon räknar med att kunna inrätta de nya platserna i god tid före nästa vinter.

Magnus Lundquist
026-159624
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons