Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexskämten blev för mycket

En kommunanställd i Sandviken anmäler en kollega för sexuella trakasserier. Enligt kvinnan har mannen flera gånger ”varit på” henne och andra i arbetslaget, bland annat genom klappar i baken och ofrivillig massage.
– Han är respektlös och försöker sätta kvinnor på plats, uppger kvinnan.

Annons

I samtal med enhetschefen på arbetsplatsen berättade kvinnan nyligen om sina upplevelser. Den manlige kollegan ska bland annat ha klappat henne i baken, kittlat och masserat henne. Trakasserierna ska ha pågått i flera års tid.

– Han vill hela tiden hålla i mig och ta på mig och jag tycker situationen känns obehaglig, säger hon i utredningssamtal.

Enligt kvinnan har mannen försökt med nästan alla tjejer på jobbet. Hon är orolig inför sommaren när det kommer många nya vikarier.

Hon tolkar det som att mannen försöker sätta kvinnor på plats. En gång ska han exempelvis ha tagit ner en väggspegel i grupprummet eftersom han inte ansåg att det var lämpligt att kamma håret och sminka sig på jobbet.

– Det är som att han inte tycker om när tjejerna gör sig vackra, säger hon.

Hon medger att vissa sexskämt förekommer på arbetsplatsen, och att hon själv skämtat med mannen, men att det nu har gått för långt.

Flera anställda vittnar om mannens ständiga närmanden.

Själv nekar han till alla påståenden om sexuella trakasserier och att han skulle ha tagit på kvinnorna på det sätt som de beskriver. Han målar istället upp bilden av sig själv som en glad och social person som skojar med sina kollegor. Han medger att han ibland kramas och kittlas. Han har en viss förståelse för att det kan upplevas som obehagligt. Men hans avsikt har inte varit att skada. Han upplever inte att det är någon som markerat för honom att han gjort fel.

– Jag har ingen sexuell baktanke med det utan gör det av omtanke, säger han i utredningssamtalen.

Han uppger även att det finns kvinnor på jobbet som sextrakasserat honom. Vid ett tillfälle ska exempelvis en kvinna ha satt sig i hans knä och bett om massage för att i nästa stund säga ”Jag känner din snopp”. Han ska även ha fått kommentarer om att han kanske borde ”raka sig där nere”. Han tycker att tjejerna på arbetsplatsen lättare får passera gränserna än vad killarna får.

I den utredning som personalkontoret nu gjort konstateras att ord står mot ord. Men eftersom flera anställda upplever mannen på samma sätt är det viktigt att han får reda på det. Enhetschefen ska hålla ett allvarligt samtal med honom om vad sexuella trakasserier innebär, och samtal ska även föras gruppvis på arbetsplatsen.

Utredarna konstaterar även att det finns brister i det förebyggande arbetet kring jämställdhet, kränkande särbehandling och trakasserier. Den jämställdhetsplan som finns verkar inte vara väl känd av alla anställda.

Mer läsning

Annons