Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista skiften på Perforerad Plåt

/
  • Slutstädningen är snart klar. Sedan finns det bara 5 000 kvadrat tomma lokaler där Perfo Plåt tidigare fanns. Foto:Lasse Halvarsson

STORVIK De sista arbetstimmarna på RM Perfo Plåt i Storvik är snart avklarade. I dag finns bara Anders Hedström, Jerry Bergkvist och Åke Wallén kvar på företaget. Tre gamla trotjänare med tillsammans över 100 år på företaget.

Annons
- Vi har nu jobbat två dagar med att packa de sista maskinerna, säger Jerry Bergkvist. Det är de första skiften sedan PP slog igen den 10 november.
De tre ska bara lasta den sista långtradaren som ska köra ner några maskiner till fabriken i Italien. Några hundra EU-pallar ska också fraktas till fabriken i Mariestad.
- Sedan ska det inte finnas mycket kvar i fabriken, säger Åke Wallén, som är fackordförande på PP. Det känns onekligen lite tragiskt att det ska bli på det här viset.

Den stora fabriksdelen på ungefär 5 000 kvadratmeter byggdes 1976. Därtill finns det också kontorsutrymmen, gymanläggning och flera kallförråd.
Kvar blir bara några försäljare på kontoret.
Chocken kom när de anställda kom tillbaka efter semestern den 4 augusti.

- Jag var kallad till ett extra styrelsemöte och där fick jag beskedet att fabriken i Storvik skulle läggas ner, minns Åke Wallén. Det fanns inte en chans att rädda vår fabrik trots att vi går med vinst och hade bra orderingång. Vi har faktiskt arbetat treskift fram till stoppet i november.
Åke Wallén fick ta emot beskedet om nedläggning samtidigt som han fick en guldklocka för 25 års slit i företaget.
- Det var väl avgångsvederlaget, säger Åke bitskt.

Av de 34 som blev uppsagda har närmare tio fått nya anställningar. Det är bland annat Sandvik och ALMAB i Storvik som anställt.
- Men är man i vår ålder är det svårt att finna nya jobb, säger Åke och Jerry som båda fyller 59 år i år.
Anders Hedström, 63 år, trodde att det skulle kunna gå att ordna avtalspension.
- Men det var inte företaget ett dugg intresserat av, menar Anders. De hade bara ett i huvudet och det var att bli av med oss så snabbt som möjligt.

Huvudkoncernen med säte i Danmark har 13 fabriksenheter runt om i Europa. Sex av dem ska läggas ner.
- Troligen ligger vi lite för långt norrut, tror Jerry. Dessutom har ju koncernen gått dåligt och det här är en typisk krisgrej för att visa att något görs för att bättra siffrorna.

När PP fungerade som bäst fanns 104 anställda. Då var det liv och rörelse på företaget och framtiden såg ljus ut.
- Tänk om vi i personalen tagit över fabriken, säger de tre. Allt var räknat och klart med hjälp av lönekonsult, men det blev inte av.

Fabriken i Mariestad är egentligen en avknoppning av PP i Storvik. Nu lever avknoppningen vidare. Kvar i Storvik finns en massa tomma lokaler.
- De är värderade, säger Jerry. Är det någon som vill köpa kostar det fem miljoner.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons