Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpa skönheter i Gysinge

GYSINGE
För fjärde året anordnar Upplands Knivförening en knivmässa i Gysinge.

Annons
I år har mässan lockat flera av Sveriges bästa knivslöjdare samt några försäljare av material, uppger föreningens ordförande, Britt-Marie Fröjdhammar.
- Här finns Jan Jonsson som vunnit många SM, Stig Åkerblom, ordförande i Svensk Knivförening, Maihkel Eklund och Pentti Turunen, säger hon.

150 medlemmar
Intresset för knivtillverkningen ökar hela tiden. Upplands Knivförening har i dag 150 medlemmar och Pentti Turunen från Huddunge By har varit med länge.
Den första egna kniven gjorde han för 27 år sedan då hade han tappat bort sin kniv och hittade ingen passande så därför köpte han ett blad och tillverkade en.
- Typiskt för de flesta av oss är att vi köper bladet från någon duktig smed och sedan gör allt annat, säger han och pekar på att när det gäller knivslöjd gäller samma enkla regler som vid allt hantverk.
- Priset påverkas nästan helt av material och arbete.

Världspatent
Vid knivmässan finns även Damasteel AB från Söderfors. Företaget tillverkar damaskerat stål efter en helt ny teknik och det är en lönsam affär.
Företaget har världspatent på sin metod att smälta och pressa samman stålpulver och därigenom skapa vackra mönster och ett segt hårt stål.
- Vi började 1995 och företaget går bra, säger vd Per Billgren.

Hagelpipor
Över 90 procent av tillverkningen går på export och stålet har sin främst användning i köksknivar och andra bruksknivar. På prov arbetar företaget även med att ta fram pipor till hagelvapen i damaskerat stål. Pipor som blir slitstarka och medger både tyngre laddningar och klarar de moderna stålhaglen bättre.
- Vår senaste produkt är ett putterhuvud för golfspelare som kan bli intressant och göra puttningen säkrare, säger Per Billgren.
Mönstret på puttern syns som ett stort antal ögon som blickar i puttriktningen och ska hjälpa golfspelaren att hitta rätt.

Ulf Granström
026-277590
ulf.granström@gd.se

Mer läsning

Annons