Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiftbyte för Per-Olov Eriksson

SANDVIKEN
Efter 19 år i Sandviks styrelse tackar nu Per-Olov Eriksson för sig.

Annons
- Hjärtat säger nej, men huvudet säger ja, förklarar P-O Eriksson sitt avhopp. Jag har ju fyllt 65 år och det behövs också lite förnyelser i styrelsen. Det finns ett visst tryck för det.
Per-Olov Eriksson kom till Sandvik 1965 och han valdes in i styrelsen 1984 i samband med att han blev koncernchef.
- Men nu kommer jag inte helt att släppa Sandvik, skrattar Eriksson. Jag kommer fortfarande att finnas kvar i en liten roll. Det är nämligen så att det varje år delas Wilhelm Haglund- stipendiet ut till en förtjänt person inom företaget. Även den juryn har förnyats och då har man valt att plocka med mig.

Lämnar Handelsbanken
P-O Eriksson är en av Sveriges verkliga styrelseproffs. Han finns med i åtta börsnoterade företag, men även här kommer han att trappa ner på verksamheten. Förutom Sandvik kommer han också att lämna Handelsbanken.
- Det ser också ut som om jag skulle lämna styrelsen i ett tredje företag, berättar P-O Eriksson. Men det finns bolag som vill ha lite hjälp och det kan jag ställa upp på.
Annars menar P-O Eriksson att han brukar byta livsstil ungefär vart tionde år.
- Jag var chef på Seco Tools i åtta år, på Sandvik i tio år och så en rad olika styrelseuppdrag i nio år.

Inga fritidsproblem
Några problem med fritiden behöver den gamle Sandvik-chefen inte ha. Han är fortfarande aktiv inom orienteringen och åker dessutom mycket gärna skidor. När Gefle Dagblad får tag i P-O via mobiltelefonen småjoggande han mellan Högbo bruk och Svartviksstugan där han skulle träffa ett gäng kompisar.
- Sedan får vi inte glömma bort att jag också gillar bridge, skrattar P-O. Men det gick lite dåligt i senaste tävlingen för mig och medspelaren. Vi blev nämligen sist.

Fler byts ut
I sin ungdom var P-O Eriksson en mycket framträdande friidrottare med 400 meter häck som sin specialgren.
- Mitt personliga rekord blev 54.8 och det var på den tiden när P-O Trollsås hade det svenska rekordet på 51.0, avslutar P-O.
Förutom P-O Eriksson kommer också Mauritz Sahlin att lämna Sandviks styrelse.
Sigrun Hjelmquist, den första kvinnan i Sandviks styrelse och Egil Myklebust är föreslagna till nya ledamöter.JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons