Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan under jätteförvaltning

SANDVIKENFrån och med den första januari har Sandvikens kommun en ny politisk organisation.

Annons
Kommundelsnämnderna är borta och områdeskontoren stängda. I stället ska fem förvaltningskontor och sju facknämnder sköta ruljansen i Sandviken.
Det är den tredje gången sedan 1986 som det sker en omorganisation inom kommunen. 1986 infördes den så kallade Sandvikenmodellen - en organisation med kommundelsnämnder och kommundelskontor.

Obalans i ekonomin
Från och med den första januari 2001 slopades den modellen och man införde en ny, tillfällig organisation. All kommunal verksamhet samlades i stället i en förvaltning direkt underställd kommunstyrelsen. Orsaken var obalans i ekonomin. Kommundelsnämnderna och kontoren fanns kvar tills vidare.
Den omorganisation som nu har gjorts innebär att man i kommunen - förutom stabsfunktionerna under kommundirektören - får fem förvaltningar.

Kunskapskontoret
Den största förändringen har skett på utbildningssidan. Ansvaret för grundskolan har tidigare legat på kommundelarna. Utbildning- och arbetsmarknadskontoret har haft hand om gymnasieskolan och vuxenutbildning.
Nu samlas all utbildningsverksamhet i det nya kunskapskontoret. Det blir en jätteförvaltning med drygt 1200 anställda och en omsättning på 600 miljoner kronor per år.
- Det är den största förändringen och den innebär att vi kan ta ett större helhetsgrepp på skolsidan, säger kommunalrådet Stefan Hedin,s.
I övrigt tycker han inte att kommunens organisation är särskilt intressant, åtminstone inte för invånarna i kommunen som han tror inte kommer att märka någon större skillnad.
- Verksamheten kommer att fortsätta som vanligt.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons