Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolutredningen färdig

/
  • Elevantalet i Sandvikens skolor kommer att minska med 1100 elever fram till 2010. Därför planerar kommunen att lägga ned en eller flera skolor redan till nästa höst. En nedläggning av Sandbacka skola är ett alternativ.

SANDVIKEN I går kom den nya skollokalutredningen för centrala Sandviken. Den pekar ut tre alternativ till nedläggningar.
Björksätra, Murgårdsskolan eller både Sandbacka och Smassen.

Annons
Elevantalet i Sandvikens skolor kommer att minska med 1100 elever fram till 2010.
Därför har Lars-Håkan Leckström på kunskapskontoret fått i uppdrag att ta fram olika alternativ till skolnedläggningar som ger omkring 250 färre skolplatser redan nästa höst.
Han har tittat på Björksätra, Murgårsskolan, Sandbacka och Smassen.
- Sätra och Västanbyn sorterade jag bort. Västanbyn är för ny, och skulle orsaka mycket skolskjutsar. Sätra är ett inflyttningsområde, säger han.

" Det som talar för att Björksätra läggs ner är att området tappar många invånare. Mer än 20 procent av eleverna försvinner fram till 2010. Om skolan ska läggas ner nästa år måste 200 elever flyttas till Murgårdsskolan och Smassen. Det innebär att Smassen måste byggas ut, till exempel med en barack. Förslaget sparar cirka fyra miljoner kronor per år.

" Att lägga ner Sandbacka och Smassens skolor innebär att 240 elever måste flyttas. Från Sandbacka får 40 elever flytta till Västanbyns skola, och 90 till Murgården. Alla Smasseneleverna får plats på Björksätra, men kan också få flytta till Sätra och Jernvallskolan om det skulle passa bättre.
Totalt skulle förslaget spara 4,6 miljoner kronor per år. Det som talar för förslaget är att det innebär den största besparingen. Mot talar bland annat att Sandbackaskolan minskar minst i elevantal och att Västanbyns skola skulle förlora sina slöjd- och idrottslokaler. (De delar med Sandbacka)

" Att stänga Murgårdsskolan innebär att 200 elever måste flytta. Då måste Sandbacka och Västanbyn ha kvar sina elever även i årskurs sex, och fylla på med Murgårdselever i de lägre årskurserna.
Resten av eleverna flyttas till Vallhov- och Björksätraskolan.
Att stänga Murgården sparar 3,7 miljoner kronor per år.
Det som talar för förslaget är att Murgårdsskolan tappar mest elever de kommande åren. Det som talar mot är att det behövs en skola i centrum.

Lars-Håkan Leckström vill inte säga vilket alternativ han själv föredrar eftersom det skulle påverka utredningen, menar han.
- Men tittar man bara på befolkningsutvecklingen ska ju antingen Smassen eller Björksätra bort. De har ju negativ utveckling, säger han.

I ett brev som följer med utredningen skriver Sandvikenhus vd Ingvar Ryckertz att Smassenskolan måste räddas, eftersom Södra Björksätra är Sandvikens barntätaste område.
- Den åsikten har ju en viss tyngd naturligtvis, säger Lars-Håkan Leckström.
Kommunfullmäktige måste bestämma vilka skolor som ska stängas senast i mars nästa år. Annars hinner man inte spara tillräckligt mycket pengar. Lars-Håkan Leckström ska presentera sin utredning för kommunstyrelsen i dag.

Magnus Lundquist

Mer läsning

Annons