Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuggbudgetar vann inget gehör i Sandviken

Det blev en utpräglat ideologisk debatt när Sandvikens kommunfullmäktige i går beslutade om nästa års budget.
Oppositionens två skuggbudgetar vann inget gehör hos majoritetspartierna.

Annons

Förra veckans chockbesked om att Sandvik varslar 900 i Sandviken satte sin tydliga prägel på den drygt två timmar långa budgetdebatten i går kväll.

Många politiker talade om ”den svarta torsdagen” och om finanskrisen och lågkonjunkturen som nu slagit till även mot Gävleborg.

– Vi vet att kommunen är starkt beroende av Sandviks utveckling. Vi har levt i en ödesgemenskap i över 100 år, sa kommunalrådet Peter Kärnström, s, och menade att nu blir de satsningar som görs extra viktiga.

Han räknade bland annat upp de miljoninvesteringar i kultur och fritid som majoritetspartierna socialdemokraterna och centern gör nästa år. En idrottshall i Österfärnebo, infrastuktur runt Göransson Arena och nya lokaler åt kulturskolan är några exempel.

– Här visar vi att vi vågar satsa och göra prioriteringar. Jag känner mig både stolt och glad över den här budgeten som andas optimism, sa kommunalrådet Monica Jacobsson, s.

Men som GD berättat innehåller majoritetsbudgeten även fortsatta neddragningar inom förskola och skola.

Vänsterns förslag var att höja kommunalskatten med 50 öre för att få utrymme till bland annat mindre barngrupper i förskolan.

– Det sämsta kommunen kan göra nu är att spara som företagen, eller stillasittande invänta statligt stöd. Vi lägger en budget med mer personal inom förskola, skola och omsorg, och satsar även på bland annat kulturskola, bibliotek och föreningar, sa oppositionsrådet Karin Nilsson.

Men övriga partier ville inte veta av någon skattehöjning.

– Jag tackar majoriteten för att ni landat i den slutsatsen. Jag begriper inte logiken i att höja skatten. Det drabbar dem som har det sämst ställt, sa moderaternas oppositionsråd Riitta-Liisa Björk.

Moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och ny ordning ville i sin gemensamma så kallade viljeinriktning lägga lika mycket pengar på kommunens olika verksamheter som majoritetspartierna.

Men sett till innehållet ville de fyra samarbetspartierna i stället se fler privata alternativ inom skola, vård och omsorg.

– Vi vill ha en kommun som präglas av kostnadseffektivitet, valfrihet och inflytande, sa Joe Eriksson-Gladh, no.

Men även detta ifrågasattes av majoriteten.

– Upphandlingar inom offentlig sektor gör att effektiviteten sjunker och att man tappar fart, menade Marie Frestadius, s.

– Konkurrens är bra för kvalitén, kontrade Helena Sjöberg, fp.

Det slutade med att majoritetspartiernas budgetförslag gick igenom.

Mer läsning

Annons