Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutlekt om kommunenssparförslag går igenom

/
  • Mamma Sara Nordlinder busar med dottern Märta. Hon och de andra barnen, bland andra Nora Östberg och Kajsa Ahlqvist, trivs på den öppna förskolan.
  • Annica Åström är orolig för att den öppna förskolan kommer att tvingas stänga. Ett av de barn som brukar komma dit är Nora Östberg.

Kanalkyrkans öppna förskola i Sandviken riskerar nedläggning. Enligt ett sparförslag tänker kommunen dra in bidraget till verksamheten.
– Vi är helt beroende av bidraget för att gå runt, säger Annica Åström som jobbar på förskolan.

Annons

Det är torsdagseftermiddag på den öppna förskolan i Vallhovskyrkans lokaler i centrala Sandviken. Ett tiotal barn springer omkring och leker i väntan på att deras föräldrar ska komma och hämta dem.

På en anslagstavla sitter protestlistor med flera namnunderskrifter. Ryktet om kommunens sparförslag har spridit sig.

– Det vore jättesynd om förskolan tvingades stänga. Vi har varit här varje torsdag sedan vi flyttade till Sandviken 2006. Barngrupperna är små och det känns tryggt här, säger mamman Sara Nordlinder som precis kommit för att hämta fyraåriga dottern Märta.

I ungefär fem års tid har Vallhovskyrkans församling bedrivit öppen förskola enligt ett avtal med kommunen. Till förskolan kan föräldrar komma med barn upp till fem års ålder och umgås.

Verksamheten har öppet måndag till fredag. På tisdagar är det babyträff och på torsdagar, som den här dagen, finns kommunens dagbarnvårdare på plats med de barn som de ansvarar för. För 2008 fick förskolan 224 000 kronor i kommunbidrag och 505 000 kronor från Göranssonska stiftelserna.

Enligt ett förslag till politikerna i kunskapsnämnden ska förskolan inte få något bidrag nästa år.

– Det kom så plötsligt. Vi hörde ryktet för ett par veckor sedan, men har inte fått någon riktig information. Många föräldrar uppskattar vår verksamhet. Vi ser ett stort behov, säger Annica Åström som är anställd på förskolan tillsammans med Karin Kastemyr.

De berättar att allt fler föräldrar och barn börjat strömma till den senaste tiden.

I ett brev till kunskapskontoret skriver Kanalkyrkans kassör Folke Åslund att Göranssonska stiftelserna vill ha ett engagemang från kommunen för att bidra med sin del till verksamheten.

”Konsekvenserna av ett indraget kommunbidrag blir alltså att vi blir tvingade att lägga ned den enda öppna förskolan i centrala Sandviken”.

Kommunens förskolechef Anita Persson bekräftar sparplanerna.

– Det är naturligtvis tråkigt om förskolan tvingas stänga, men just nu har kommunen inte råd att fortsätta ge bidrag till en verksamhet som inte är lagstadgad.

Den kommunala förskolan ska spara 2,5 miljoner kronor nästa år. Vi minskar personaltätheten och lägger avdelningar i malpåse. Det här är ett förslag till politikerna hur vi ska få budgeten att gå ihop, säger hon.

Kunskapsnämnden tar ställning till förslaget på tisdag.

Mer läsning

Annons