Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags att fimpa

/
  • Hälsoministern vill förbjuda rökning i restaurangmiljö, ett förslag som får restaurangfacket att jubla och hotell- och restaurangföretagarna att rasa. Foto: Bengt Nilsson / SCANPIX

SANDVIKEN Hälsoministern vill införa rökförbud till sommaren 2005.
Vissa ser det som en befrielse från sveda i halsen och stinkande kläder. Andra tar det som en omyndighetsförklaring. Bra eller dåligt? I Sandviken går åsikterna isär.

Annons
Hotell- och restaurangföretagarna rasar, restaurangfacket jublar. På Marangoni på Hyttgatan stiger en doft av kaffe och cigarettrök från ett bord långt in i lokalen.
Diskussionen är igång. Inga-Lena Hagström, Leif Arvidsson, Magnus Brolin, Tony Johansson och Jonas Steiner träffas här varje dag året om.
- Här bolmas det rejält, speciellt på vintrarna, säger Inga-Lena Hagström.

Hon jobbar själv på krogen och är övertygad om att ett förbud kommer att skrämma bort vissa gäster.
Men samtidigt har hon förståelse för att många tycker att lagförslaget är bra.
Även hon som rökare känner ibland obehag när hon jobbar på Bilagan i Gävle.
- Men det kommer att bli ett helvete i början. Folk är så bortskämda med att få röka på krogen, säger hon.

På både Marangoni och Café Fredo tror personalen att ett rökförbud skulle vara dåligt för affärerna. Det håller inte Mikael Asp på Boomerang med om.
En stor del av sin arbetstid finns han bakom en bardisk fylld av utandningsrök.
- Jag ser gärna ett förbud från i morgon, säger han.
Det har bara blivit en grej att folk feströker på krogen, berättar han. Färre människor skulle inte gå ut bara för att det blev ett förbud. De skulle bara låta bli att feströka.
- Det skulle bli en klart bättre arbetsmiljö för oss, säger Mikael Asp.
Trots det vågar han inte förbjuda rökning på den egna krogen.
Det finns ekonomiska risker med att vara ensam om att ha rökfritt, tror han.
- Men tanken har slagit mig.
På pubarna är inställningen en annan. Rökning hör samman med pubkulturen, anser Roland Haglund på Lill Puben.

- För egen personlig del kan det vara bra, men det är gästerna som är vårt levebröd. Det är de själva som borde få bestämma.
Anders Johansson på Mulligans är inne på samma linje.
- Jag har ju själv valt att jobba i den här miljön, säger han.
Han har inte någon lust att leka polis och hålla koll på dem som måste gå ut för att röka.

Tillbaka vid bordet på Marangoni tänds nästa cigarett. Men inte för Jonas Steiner, det har han slutat med.
För honom gör en lag detsamma. Men träffarna på fiket kan bli färre i framtiden.
- Det blir i alla fall inte att sitta lika länge, säger Inga-Lena Hagström.
Johan Pihlblad
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons